“Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να κατατεθεί πρόταση μομφής για να παραιτηθεί ένας υπουργός αλλά και λόγοι ευθιξίας” τόνισε ο Αντώνης Σαμάρας σε έκτακτη παρέμβασή του στη Βουλή ασκώντας σκληρή επίθεση εναντίον του κ. Παπουτσή αλλά και της κυβέρνησης για την αγροτική και κοινωνική της πολιτική με αφορμή την απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Σερρών, να απαγορεύσει τις αγροτικές συναθροίσεις κοντά στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

“Φτάσατε στο σημείο να απαγορεύετε τη συνάθροιση. Και να συλλαμβάνετε ανθρώπους- στις Σέρρες – επειδή… «συναθροίστηκαν». Το κακό δεν είναι μόνο ότι έτσι μας φέρνετε πίσω σε άλλες εποχές. Το πολύ χειρότερο είναι ότι έτσι επισπεύδετε και διευκολύνετε αυτό που υποτίθεται ότι θέλετε να αποφύγετε: Την κοινωνική έκρηξη” επεσήμανε ο κ. Σαμαράς που χαρακτήρισε την κυβέρνηση ανάλγητη, λαϊκιστική, αλλά και επικίνδυνη.

Απαντώντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, κράτησε αποστάσεις από τη φρασεολογία της απόφασης, αποδίδοντάς την σε «υπερβάλλοντα ζήλο», απέρριψε ωστόσο κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του κ. Σαμαρά για «υπερβάλλοντα αυταρχισμό», «εφαρμογή χουντικών μεθόδων» και «εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου», υπενθυμίζοντας τις τρεις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και τον διάλογο που διεξάγεται για την αγροτική πολιτική, με συμμετοχή και της ίδιας της ΝΔ.

Σαμαράς: Όχι στο Μνημόνιο 1 ή 2 ή 3 ...

Μια φράση του Αντώνη Σαμαρά στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή προβλημάτισε αρκετούς βουλευτές της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς είπε πως "η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μνημόνιο 2 που ετοιμάζεται και που θα σημαίνει επ´άπειρον ασφυξία της ελληνικής οικονομίας".

Προς τι ο προβληματισμός (;)

Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βλέπουν θετικά ένα γερμανικό σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση του χρέους της χώρας. Μάλιστα θεωρούν μια τέτοια πρόταση ως την τελευταία ελπίδα σωτηρίας που έχει η χώρα για να σταθεί στα πόδια της και πιστεύουν ότι η ΝΔ θα πρέπει να την υπερψηφίσει όταν έρθει στη βουλή. Είναι χαρακτηριστική η φράση βουλευτή:" Στο μνημόνιο είπαμε όχι αλλά εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να πούμε όχι και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα"

Ο προβληματισμός λοιπόν από τη σημερινή τοποθέτηση Σαμαρά είναι μήπως ο πρόεδρος της ΝΔ πάει να προκαταλάβει την οποία εσωτερική συζήτηση γίνει στην ΝΔ όταν έρθει στη επικαιρότητα αυτό το θέμα και χαράζει από τώρα τη γραμμή του "όχι".

Δεν υπάρχει μνημόνιο 2 λένε κυβερνητικές πηγές

Εν το μεταξύ, κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την ομιλία Σαμαρά, και ιδιαίτερα την τοποθέτησή του πως το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει το "Μνημόνιο 2" και δεν συναινεί στην ασφυξία, υπογράμμισαν ότι "όλοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ειδικά αυτοί που κυρίως ευθύνονται".

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι "δεν υπάρχει "Μνημόνιο 2"".