Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση στηρίζει την παραγωγή, επιβραβεύοντας όσους παράγουν και αποζημιώνοντας όσους πλήτονται από φυσικές καταστροφές, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση 31 βουλευτών της ΝΔ, σχετικά με τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς.

«Αποζημιώνουμε δίκαια και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών θα αποζημιωθεί μέσω του ΕΛΓΑ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ επισήμανε ότι το υπουργείο μπορεί να αξιοποιήσει τα νόμιμα μέσα (δηλαδή οικονομικές ενισχύσεις μέσω ΠΣΕΑ και ασφάλιση του ΕΛΓΑ) για την αποκατάσταση όσων βαμβακοπαραγωγών ζημιώθηκαν πραγματικά.

Όπως είπε "οι ενισχύσεις καταβάλλονται με διαφάνεια" και ανακοίνωσε ότι το σημαντικό ποσό των 200 εκ. ευρώ θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Πρόσθεσε ότι με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης το συνολικό εισόδημα των αγροτών θα ανέλθει για το 2010 στα 780 εκ. ευρώ (350 εμπορική αξία, 230 αποσυνδεδεμένη και 200 συνδεδεμένη ενίσχυση).

Ο επικεφαλής των επερωτώντων βουλευτών της ΝΔ Γ. Καρασμάνης είπε πως οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, λόγω των ζημιών από βροχοπτώσεις, αλλά και από το πράσινο σκουλήκι, προσθέτοντας ότι, ενώ η κυβέρνηση είχε πει πως θα αντιμετωπίσει έγκαιρα το θέμα των αποζημιώσεων, σήμερα πια δίνει νέα παράταση για πληρωμές μετά από έξι μήνες με στόχο για να εισπράξει τις υπέρμετρα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΛΓΑ γιατί ο οργανισμός δεν έχει ένα ευρώ στο ταμείο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποτιμά την οργή του αγροτικού κόσμου και να μην εφησυχάζει γιατί οι αγρότες βρίσκονται σε αναστάτωση, ενώ χαρακτήρισε «αλχημείες» τα όσα ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε για το εισόδημα των αγροτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος είπε πως δεν γίνονται αποδεκτά από τους αγρότες αυτά που ως κυβέρνηση πράττετε. «Πρόκειται για εφαρμογή Μνημονίου σε αγρότες που μειώνεται συνεχώς η παραγωγή και το εισόδημά τους και ξεκληρίζονται».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αστ. Ροντούλης κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση όσο και τη ΝΔ ότι προχωρούσαν σε χάλκευση στοιχείων προς την ΕΕ αλλά ειδικά την προηγούμενη κυβέρνηση για το αλλαλούμ που επικράτησε επί των ημερών της.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη ζήτησε από τον υπουργό να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αναθεώρησης και διεύρυνσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να δίδονται δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις για τις ζημιές τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο.

Απαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κουτσούκος τόνισε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν εξατομικευμένα με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο, συμπληρώνοντας μια εβδομάδα μετά τις 18 Φεβρουαρίου που τελειώνει η περίοδος συγκομιδής, το υπουργείο θα είναι έτοιμο να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. «Μην ανησυχείτε κι εσείς και οι αγρότες μας», κατέληξε.