Ένα εφιαλτικό βράδυ πέρασε τη Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου, έως ότου καταλήξει στην  ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ασκώντας σκληρή κριτική στους εκπροσώπους της τρόικας.

Τα "όργανα" άρχισαν από νωρίς το απόγευμα, όταν υπουργοί τηλεφωνούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει με τις δηλώσεις της τρόικας. Οι απαντήσεις αρχικά ήταν καθησυχαστικές, αλλά στη συνέχεια το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις.
Όσο περνούσε η ώρα, υπουργοί της Κυβέρνησης- αρκετοί συγκαταλέγονται μεταξύ όσων διαπραγματεύονται με την τρόικα, άρχισαν να δημοσιοποιούν ότι έχουν πλήρη άγνοια και να δηλώνουν ότι αυτά που γνωστοποίησε η τρόικα είναι αδύνατον να υλοποιηθούν.
Μερικοί έφτασαν στο σημείο να τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους για να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει (!) ενώ άλλοι ζητούσαν από το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει διορθωτική δήλωση από τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η ειρωνία όμως είναι ότι ο κ. Ντερούζ της ΕΕ, με συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα" προτείνει να πουλήσουμε το Ελληνικό, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τα λιμάνια!

Όπως φαίνεται, εκτός του Γ. Παπακωνσταντίνου, ουδείς άλλος γνώριζε επακριβώς τι είχε συμφωνηθεί! Ενδεχομένως, κάποια ψήγματα να γνώριζε και ο Πρωθυπουργός, αλλά κορυφαίοι υπουργοί που συνομίλησαν μαζί του και στενοί του συνεργάτες διαβεβαιώνουν ότι δεν είχε πλήρη εικόνα των συμφωνηθέντων!
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο Γ. Παπανδρέου άρχισε ένα κύκλο επαφών, ο οποίος οδήγησε στη μεταμεσονύχτια ανακοίνωση του Γ. Πεταλωτή.

Στο στόχαστρο ο Παπακωνσταντίνου

Σκληρή κριτική από μεγάλο αριθμό υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την οικονομική πολιτική στη μετά ΔΝΤ εποχή, τη συμφωνία που έκανε με την τρόικα και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς.

Πολλοί υπουργοί επισημαίνουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου χλεύαζε όσους μιλούσαν για ανάπτυξη και τώρα, η χώρα βρίσκεται μπροστά στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας, γιατί τα μέτρα του ΔΝΤ που υιοθέτησε άκριτα το υπουργείο οικονομικών- «όταν χρωστάς δεν διαπραγματεύεσαι» έλεγε ο υπουργός, απέδωσαν στα δημοσιονομικά, όχι όμως και στη μείωση του χρέους.
Ταυτοχρόνως τίθεται το ερώτημα γιατί ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε συνέντευξη πριν την τρόικα ώστε να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία και να μην δοθεί η εντύπωση ξεπουλήματος που δόθηκε. Προσθέτουν ότι ο υπουργός παρέμεινε κρυπτόμενος ενώ είχε ξεσπάσει θύελλα και περιόρισε την αντίδρασή του σε διαρροές τεχνοκρατικών σημειωμάτων για θέματα ελάσσονος σημασίας.
Είναι χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας μετά τις οκτώ το βράδυ ! Συνεργάτες του, φέρουν τον Γ. Παπανδρέου να οργίστηκε για την κατάσταση αυτή, αλλά σημειώνουν με νόημα ότι «δεν είναι άνθρωπος που δρα  εν θερμώ»…

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Στρος Καν και προτίθεται να κάνει προσωπικό διάβημα σε ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΕΚΤ.

Την οργή που υπάρχει στην κυβερνητική παράταξη, εξέφρασε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, που επιχείρησε ταυτοχρόνως να εκτονώσει την κατάσταση, δίνοντας την εικόνα ενός κόμματος που αντιδρά- καμιά σχέση με τη χθεσινή εικόνα της Κυβέρνησης, που εμφανίστηκε σαν να μην έχει αντανακλαστικά. «Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα. Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανένα. Και από κανένα, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια», δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.