Στην ανάγκη για άμεση στροφή σε οικονομικές και βιώσιμες λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, αναφέρθηκε από την Πάτρα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων - Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, με αφορμή τη συνεδρίαση του πανελλαδικού συμβουλίου του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο, Κώστα Παπακωνσταντίνου, τον εκπρόσωπο Τύπου, Γιάννη Παρασκευόπουλο, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Τάσο Κρομμύδα, και το στέλεχος της κίνησης Αχαΐας, Γιώργο Κανέλλη, τονίστηκε ότι η διαχείριση πρέπει να γίνει μακριά από θερμικές μεθόδους και τη γενική ταφή σύμμεικτων, αλλά βασισμένες στη διαλογή, στην πηγή και στην κομποστοποίηση.

Σχετικά με την περιβαλλοντική κρίση, υπογράμμισαν πως είναι οξύτατη, όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ πρόσθεσαν ότι οφείλεται "στις ίδιες αιτίες με τη βαθιά δημοσιονομική και παραγωγική κρίση, που περνά η ελληνική οικονομία".

Σχετικά με τις λύσεις, που μπορούν να δρομολογηθούν, υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες, που τους αναλογούν, με στόχο τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων.

Όπως σημείωσαν "πρέπει να φθάσουμε τις επόμενες δεκαετίες σε "πόλεις μηδενικών αποβλήτων", όπως ήδη σχεδιάζεται σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές και χώρες".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την οικονομική κρίση, ο κ. Τρεμόπουλος ανέφερε ότι "υπάρχει πράσινη λύση για την κρίση" και πρόσθεσε: "Εκτιμούμε πως υπάρχει η δυνατότητα για άμεσες λύσεις με παράλληλες δομές. Για παράδειγμα, δίκτυα παραγωγών καταναλωτών που θα δώσουν τη δυνατότητα για πιο ποιοτικά και πιο φθηνά προϊόντα, ώστε να υπάρξουν δίκτυα εξωχρηματικών συναλλαγών και ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας του λεγόμενου τρίτου τομέα".