Προβληματισμός, ανησυχία αλλά και εγρήγορση επικρατεί στα στελέχη της ΝΔ από τη στιγμή που επανήλθε στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Στο κόμμα υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Η πρώτη λέει ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών γιατί τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου όλο και θα μεγαλώνουν, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται και η λαϊκή αντίδραση με πρώτο δείγμα το "κίνημα δεν πληρώνω". Την άποψή αυτή έχουν τα περισσότερα στελέχη της ηγετικής ομάδας και όσοι βουλευτές βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά. Εκτιμούν μάλιστα ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο "ηρωικής εξόδου" ή στην καλύτερη περίπτωση μια οικουμενική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσουν και την μεταμεσονύκτια οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης στη συνέντευξη της Τρόικας. Χαρακτηριστική είναι η φράση ενός βουλευτή: " Θυμηθήκαμε τους αλήστου μνήμης λεονταρισμούς του Αντρέα τώρα φεύγουν οι βάσεις όταν οι βάσεις έμεναν".

Και βεβαίως σε όλα αυτά προσθέτουν και την τεράστια πίεση που δέχονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, οι οποίοι -τα ίδια στελέχη εκτιμούν- ότι περιμένουν να λήξει το θέμα της λίστας στις αρχές Απριλίου για να ανοίξουν το στόμα τους.

Η δεύτερη σχολή που εκφράζεται κυρίως από στελέχη που βλέπουν με σκεπτικισμό την πολιτική "να πάρουμε τα καριοφίλια και γιούργια" πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάει σε εκλογές μόνο αν χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, ή υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός κάτι που όπως λένε προς το παρόν δεν φαίνεται. Προσθέτουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ψηφίσει ακόμη εκλογικό νόμο κάτι που θα της επέτρεπε σχεδιασμό για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Οι βουλευτές που έχουν αυτή την άποψή εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις και για την στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ. "Το κόμμα δεν έχει βρει το βηματισμό του" λένε , "δεν ανοίγει ομπρέλα για το σύνολο της παράταξης και γυρνάει το κόμμα πολύ πίσω ιδεολογικά". Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις που λένε βουλευτές αυτού του κλίματος. " δεν γίνεται να λέμε όχι στο πανεπιστημιακό Άσυλο και ναι στο αγροτικό Άσυλο, δεν είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση της Τρόικας αλλά της κυβέρνησης".

Ενισχυτικό της άποψης τους ότι οι εκλογές δεν είναι κοντά αποτελεί και το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις κρυφές και φανερές δεν δίνουν σήμερα αυτοδυναμία. Αυτό,λένε, σημαίνει ότι "εάν το ΠΑΣΟΚ πάει σε εκλογές μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα κινδυνεύει να πάθει ότι και ο Καραμανλής, να μαυριστεί ακόμα περισσότερο από τους πολίτες που θα εξοργιστούν από μία τέτοια απόφαση με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου λέει όχι στις πρόωρες εκλογές".

"Καλοδεχούμενες οι εκλογές"

"Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι. Είναι καλοδεχούμενες", δήλωσε σήμερα -για το ενδεχόμενο εχόμενο των πρόωρων εκλογών- ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, επιμένοντας και στην παραίτησητου υπουργού Οικονομικών.
Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η ίδια διακινεί αυτά τα σενάρια. " Μέχρι τώρα η διακίνηση σεναρίων για το θέμα των εκλογών γίνεται από την κυβέρνηση" δήλωσε. "Σας θυμίζω τον εκβιασμό του Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, σας θυμίζω τον εκβιασμό με την εκλογή του Κάρολου Παπούλια. Είναι ανεύθυνο. Απειλούν με εκλογές. Πρέπει να σοβαρευτούν κάποια στιγμή. Έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι", κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.
Η ΝΔ συντηρεί το θέμα που έχει ανακύψει και με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, κατηγορώντας παράλληλα την τρόικα πως με τη στάση της προσέβαλε τον ελληνικό λαό.   Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε πως το non paper το οποίο διακινήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών είχε διακινηθεί και από άλλα υπουργεία πριν από την παρέμβαση της τρόικας.

"Εκτός από το υπουργείο Οικονομικών το συγκεκριμένο έγγραφο διακινήθηκε και από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο το απέστειλε στους διαπιστευμένους συντάκτες του. Είναι σαφές πως το έγγραφο μοιράστηκε κεντρικά" τόνισε ο κ. Μιχελάκης καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί.

"Επειδή βγήκαν στελέχη να διαφοροποιηθούν, πρέπει να ξέρουμε αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη του εγγράφου. Πόσοι άλλοι από την κυβέρνηση το διακίνησαν; Γιατί ενεπλάκη το υπουργείο Εργασίας και δεν έστειλε δική του ενημέρωση για τα θέματα της αρμοδιότητάς του; Στην ανακοίνωση της... πυτζάμας που βγήκε μετά τα μεσάνυχτα γιατί ο Πεταλωτής δεν παραδέχθηκε ότι ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης αφού τουλάχιστον δύο υπουργεία το είχαν διακινήσει; Το Μαξίμου το γνώριζε κεντρικά;" διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης .

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Αντώνης Σαμαράς στην παρουσίαση του προγράμματος στο Ζάππειο στις 7 Ιουλίου είχε κάνει λόγο για αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. "Πέρασαν επτά μήνες για να αντιληφθεί η τρόικα ότι μπορούμε να αντλήσουμε πόρους. Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί και για την ταμπακιέρα (δεν λέει) λέξη. Η τρόικα καταλήγει στο ίδιο ποσό με εμάς, όχι όμως στον τρόπο που θα βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ. Εμείς είμαστε υπέρ της αξιοποίησης και όχι υπέρ του ξεπουλήματος", συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης.

Υπενθύμισε επίσης πως ο κ. Σαμαράς είχε τότε τονίσει πως "ένα σύνολο 50 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθεί τα επόμενα δύο χρόνια από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Και αυτά τα ρευστά κεφάλαια μπορούν να τα εξασφαλίσουν άμεσα σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing. Αυτό θα επιφέρει σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά και απαλλαγή από την ανάγκη ενέσεων ρευστότητας που σήμερα μας προσφέρει μόνο ο μηχανισμός στήριξης".

Όταν εμείς τα προτείναμε αυτά, ήταν για να βγούμε από το μνημόνιο, τόνισε ο κ. Μιχελάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ το σχέδιό του έχει να κάνει μόνο με το να εξυπηρετήσει το μνημόνιο και τους πιστωτές μας.

"Άλλο εκποίηση άλλο αξιοποίηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζοντας πως "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα ως μια εταιρία υπό εκκαθάριση. Να κοιτάξουμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για τους πιστωτές και όχι για να βγούμε από την κρίση", δήλωσε. Ο κ. Μιχελάκης παρουσίασε δηλώσεις του κ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος στις 16 Δεκεμβρίου του 2010, μετά από τη διυπουργική, είχε πει πως στόχος του προγράμματος είναι η εισροή εσόδων 7 δισ. για την περίοδο 2011-2013. Στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 και στο ενημερωτικό σημείωμα το οποίο διακινήθηκε, συνέχισε ο κ. Μιχελάκης, υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία κάνει λόγο για συνολική είσπραξη τουλάχιστον 50 δισ., εκ των οποίων 15 δισ. ως το 2012.

"Είναι σαφές ότι δεν ξέρουν τι κάνουν και τι λένε", επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως μπορεί τρόικα και ΝΔ να συμφωνούν στην εκτίμηση του ποσού των 50 δισ., "διαφέρουμε όμως σε όλα τα άλλα και είμαστε απέναντι. Το δημόσιο δεν πρέπει να χάσει την κυριότητα των ακινήτων", τόνισε προσθέτοντας πως "προφανώς έχουν μπερδευτεί οι τροϊκανοί από αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου πως δεν θα απολέσουμε βασικά στοιχεία εθνικής κυριαρχίας. Με τα υπόλοιπα τι γίνεται;" διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης.

Για μια ακόμα φορά η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση του κ. Παπακωσταντίνου. "Αν υπάρχει πολιτική ευθιξία, συνταγματικά οι υπουργοί μπορούν να παραιτηθούν χωρίς την πρόταση μομφής", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος. Ο ίδιος εξάλλου εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι μια δήλωση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ με την οποία εξέφραζε την πεποίθηση πως η χώρα μας δεν θα μπορέσει να βγει από το Μνημόνιο, διαψεύσθηκε 3 μέρες μετά.