Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη του “ΝΡ” τη Δευτέρα ότι το Ινστιτούτο Α. Παπανδρέου προτείνει την πώληση 598 νησιών και βραχονησίδων, επιχειρεί εδώ και δύο μέρες ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος με συνεχείς εμφανίσεις σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.

“Άνθρακες ο θησαυρός” είπε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο Η. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ στον Βήμα FM δήλωσε ότι ουδέποτε το ΙΣΤΑΜΕ πρότεινε την πώλησή τους, σημειώνοντας ότι στην έκθεση καταγράφονται χαρτοφυλάκια προς αξιοποίηση.

Είναι ωραίο το παιχνίδι των λέξεων: Δεν πουλάω- αξιοποιώ. Αρέσκεται σε αυτό και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του Α. Σαμαρά, ο οποίος μίλησε στη ΝΕΤ FM.

Η ταμπακιέρα όμως είναι ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, είπαν καθαρά ότι συμφωνήσαμε να πουλήσουμε. Και είναι άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν τι λένε, άσχετα αν ο τρόπος που το λένε ενίοτε είναι άκομψος και προκαλεί παρενέργειες όπως ακριβώς έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Παρενέργειες που φτάνουν μέχρι και στην απόφαση να απαγορεύσουμε δια νόμου την πώληση δημόσιας γης, υιοθετώντας- ίσως το νομοθετικό πλαίσιο τμήματος του Λονδίνου, όπου η ιδιοκτησία διαρκεί έως 99 χρόνια.

Αν υποτεθεί ότι αποφασιστεί να μην “πουλάμε” αλλά να “αξιοποιούμε” παραχωρώντας για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία, ποια θα είναι αλήθεια η ειδοποιός διαφορά; Για δύο γενεές, η κρατική περιουσία θα ανήκει σε κάποιο τρίτο και δύσκολα μετά το πέρας της μακροχρόνιας μίσθωσης θα επιστρέφει στο κράτος- το γνωρίζουμε όλοι αυτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Η. Μόσιαλος (Βήμα FM) υποστήριξε ότι η “αξιοποίηση” δεν επιτυγχάνεται μόνο με την πώληση της δημόσιας γης, αλλά και με άλλους τρόπους, όπως η Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα και η χρόνια παραχώρηση.

Είναι προφανές ότι το ΙΣΤΑΜΕ δεν λειτούργησε σαν παραγγελιοδόχος της τρόικας δημοσιοποιώντας την μελέτη για τα 598 νησιά. Είναι όμως εξίσου προφανές ότι το ίδρυμα το οποίο έχει αντιπρόεδρο τον Νίκο Παπανδρέου- αδελφό του Πρωθυπουργού, ο οποίος μετέχει και σε πολλά ταξίδια που γίνονται προς αναζήτηση επενδυτών fast track, δεν μπορεί να ήταν τελείως ανυποψίαστο για τον προβληματισμό που υπήρχε.

Ως επίλογο αναφέρουμε ότι ο Η. Μόσιαλος δήλωσε πως μόνο το 15% της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι γνωστό και πλήρως καταγεγραμμένο και ότι το 40% των ακινήτων έχει καταπατηθεί, ενώ για το 22% αυτών τα στοιχεία είναι ελλιπή.