Την κλιμακούμενη δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καταγράφει μια ακόμα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό «Επίκαιρα».

Η αποχή εκτινάσσεται σε υψηλότατα επίπεδα, λόγω της απογοήτευσης και της αποστροφής του κόσμου από το σύνολο των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται, αλλά εμφανίζει μεγάλη μείωση των ποσοστών του, εξαιτίας της αποσυσπείρωσης των οπαδών του. Η πλειονότητα των πολιτών αποδοκιμάζει το μνημόνιο και την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Στη δημοσκόπηση είναι εμφανείς οι μετατοπίσεις γνώμης και ενδεχόμενης εκλογικής συμπεριφοράς των εκλογέων σε σύγκριση με τις τελευταίες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Οι πολίτες που ρωτήθηκαν εκφράζουν, τη γνώμη τους για το που πάει η χώρα και στην πρόθεση ψήφου, αν γίνονταν αυτή την περίοδο εκλογές, τα αποτελέσματα χρήζουν μεγάλης ανάλυσης.

Του Χριστόφορου Βερναρδάκη:

Τρεις περίπου μήνες μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, η κρίση του πολιτικού συστήματος, όπως καταγράφει η πανελλαδική πολιτική έρευνα της VPRC του Φεβρουαρίου 2011, εξελίσσεται με αμείωτους ρυθμούς. Η δηλούμενη πρόθεση αποχής και λευκής/άκυρης ψήφου καταγράφεται σήμερα στο 45% του εκλογικού σώματος, ποσοστό πρωτοφανές στην ελληνική κοινοβουλευτική πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή, το 81% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο, η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση και την πολιτική της φτάνει το 82% (η ικανοποίηση βρίσκεται κάτω από το όριο ασφαλείας του 20%), ενώ η δυσαρέσκεια από την έως σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης το 84%. Η κρίση του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης γίνεται ακόμη πιο σαφής, βάσει και της δυσαρέσκειας από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε ποσοστά της τάξης του 92%.

Το 50% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της απεμπλοκής της χώρας από το Μνημόνιο, άποψη που ενισχύεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες
σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Το 97% της κοινής γνώμης δηλώνει δυσαρέσκεια με τη διαχείριση των οικονομικών σκανδάλων
από τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα, με το 72% να θεωρεί τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής προσχηματικές και μόνον. Το κοινωνικό κλίμα στη χώρα καταγράφεται σχεδόν εκρηκτικό. Η ανεργία καταγράφεται τη στιγμή αυτή, βάσει των δεδομένων της έρευνας, στο 18,4%, ποσοστό που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Το 60% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ το 52% δηλώνει σύμνωνο με την άρνηση πληρωμής των διοδίων. Σημαντικό ποσοστό (38%) δηλώνει επίσης υπέρ της άρνησης πληρωμής των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών δυνάμεων καταγράφεται πλέον μια έντονη ρευστοποίηση των συσχετισμών. Η δια-
φορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περιορίζεται στη μία (1) ποσοστιαία μονάδα, η οποία οφείλεται περισσότερο στη ραγδαία πολιτική φθορά του
ΠΑΣΟΚ (38% βαθμός συσπείρωσης του κόμματος), παρά στην άνοδο της ΝΔ. Αν οι ρυθμοί της φθοράς του ΠΑΣΟΚ δεν ανακοπούν τους επό- μενους μήνες, οι πιθανότητες να αντιστραφεί η σειρά των κομμάτων είναι πολύ ισχυρή. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις σημερινές εκλογικές
καταγραφές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν φαίνονται πιθανές. Το ποσοστό του ΚΚΕ εμφανίζει άνοδο στα επίπεδα του 12,5%, ενώ ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται στα επίπεδα του 5%. Η επόμενη Βουλή θα γίνει κατά τα φαινόμενα εξακομματική, αφού το ποσοστό των Οικολόγων
Πράσινων φτάνει το 4%. Αντίθετα, τα δύο νεόκοπα πολιτικά κόμματα (Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία), κατά τα φαινόμενα, θα δυσκολευτούν να πλησιάσουν το όριο του 3%. Για πρώτη φορά σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών καταγράφεται, επίσης, και αξιόλογο ποσοστό της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις), στα επίπεδα του 1,5%.

{igallery id="3353" cid="14" pid="1" type="classic" children="1" showmenu="1" tags="" limit="0"}