Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως κοροιδεύει και λέει ψέματα στους πολίτες, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης.

"Πυρά" εξαπέλυσε ο κ. Μιχελάκης για το θέμα της απόσυρσης κάνοντας και σε αυτή την περιπτωση λόγο για αλαλούμ. Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακόμα δεν έχει δώσει τα χρήματα που οφείλει σε πολίτες, οι οποίοι προχώρησαν στο μέτρο της απόσυρσης πριν ενάμιση χρόνο.

"Δεν είναι δυνατόν ένα κράτος που θέλει να είναι αυστηρό να μην είναι δίκαιο. Χρωστά το κράτος χρήματα σε πολίτες που έκαναν απόσυρση; Θα τους αποκαταστήσει; Το κράτος πάλι δεν είναι συνεπές, δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος της ΝΔ.

Για την κατάσταση στο χώρο της ναυτιλίας

Να σταματήσει τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς που θέτουν σε κίνδυνο έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας, όπως είναι ο τομέας της ναυτιλίας, κάλεσε την κυβέρνηση η ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Μιχελάκης -με αφορμή το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του Υπουργειου Θαλασσίων Υποθέσεων, κ. Βλάχος, δεν έχει παραιτηθεί παρά το ότι αυτό του έχει ζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό κ. Διαμαντίδη, επικαλούμενος τη διαδικασία του opengov- επιτέθηκε συνολικά στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της ναυτιλίας.

"Η κυβέρνηση Παπανδρέου διέλυσε το Υπουργείο Ναυτιλίας, απαξιώνει το Λιμενικό Σώμα, προκαλεί αλαλούμ σε ότι αφορά τον επιχειρησιακό έλεγχο του Θαλάμου Επιχειρήσεων, δεν δημιούργησε ενιαίο και σταθερό θεσμικό πλαίσιοκ με αποτέλεσμα να φύγουν ελληνικές σημαίες από τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας και δεν έχει ουσιαστικά κανένα σχέδιο στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα" δήλωσε.

Σχετικά με τις δαπάνες για την υποβοήθηση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου

Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τον δωδεκαπλασιασμό του ανώτατου ορίου δαπάνης, μέχρι το οποίο το δημόσιο μπορει να συνάπτει με απευθείας αναθέσεις, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για την υποβοήθηση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, ζητά επίσημα η ΝΔ.

Ο κ. Μιχελάκης κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει γιατί το όριο διαπάνης, για την ανάθεση συμβάσεων, εκτινάσσεται από τις 24.600 ευρώ έως και τα 295.200 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, εκφράζοντας την απορία του για το πως εξασφαλίζονται οι όροι διαφάνειας για την ανάθεση των εργων.

Για τη Δημόσια Περιουσία

Επανέρχεται στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας η ΝΔ η οποία καταγγέλει την κυβέρνηση πως έχει χάσει την ουσία και προχωρεί σε κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.

"Πως είναι δυνατόν μία κυβέρνηση που έχει υπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο και έχει βάλει υποθήκητη δημόσια περιουσία να έρχεται σήμερα και να εμφανίζεται ως προστάτης της δημόσιας περιουσίας; " διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος υπενθύμισε τόσο την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου υπάρχει ρητή αναφορά σε πώληση δημόσιας περιουσίας, όσο και στο άρθρο 14 του μνημονίου όπου και εκεί γίνεται λόγος για πώληση δημόσιας περιουδίας.

"Οταν έχεις κάνει όλα αυτά τότε δεν προστατεύεις τη δημόσια περιουσία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Αναφερόμενος στη διαφορετική στάση που έχει κρατήσει για το θέμα ο βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως "αυτές είναι προσωπικές απόψεις. Τις θέσεις της ΝΔ για το θέμα τις εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς".

Πρόωρες εκλογές - πρόταση μομφής

Για ανεύθυνη στάση κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ όσον αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως οι εκλογές δεν είναι στο χέρι της ΝΔ και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως " το θέμα των εκλογών το έχει κάνει σπορ. Δεν είναι υπεύθυνη στάση κόμματος αυτή, εμείς δεν φοβόμαστε, αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής, είτε κατά της κυβέρνηση είτε κατά του Γιώργου Παπακωσταντίνου, ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε πως η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο που δεν μπορούμε να το χρησιμοποιούμε συνέχεια. "Αν υπάρχει πολιτική ευθιξία, το Σύνταγμα επιτρέπει στους υπουργούς να παραιτηθούν και χωρίς πρόταση μομφής" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Την πάγια θέση της ΝΔ η οποία και στηρίζει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, επανέλαβε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Χαρακτήρισε "μύθο" το υψηλό εργασιακό κόστος στη χώρα μας και ζήτησε να αρχίσει η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και να ξεκινήσει άμεσα ο εξορθολογισμός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τις αλλαγές που προωθεί δεν απαντά στις πραγματικές προκλήσεις της αγοράς εργασίας και ζητησε και πάλι να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.