Την ανάγκη ενίσχυσης σε όλα τα επίπεδα της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ουγγαρίας, που βασίζεται σε ιστορικούς, πολιτιστικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, πέραν των όσων έχουν γίνει ως τώρα, τόνισε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών του Ελληνο-Ουγγρικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη συνοδευόμενος από ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών.

Ο κ. Κουβέλης, ο οποίος είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Ούγγρο ομόλογό του Γιάνος Χόβαρι, τον υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Ζλοτ Μπέκσεϊ και τον υφυπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάνος Μπέντσικ, σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία του την πεποίθησή του ότι μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα στη διμερή οικονομική συνεργασία με την υποστήριξη της δραστήριας Ελληνικής Κοινότητας και των επιχειρηματιών που βρίσκονται στην Ουγγαρία.

Όπως ανέφερε, η διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων και η ανταλλαγή στοχοθετημένων επιχειρηματικών αποστολών μπορούν να δώσουν γρήγορα αποτελέσματα και ο ίδιος ελπίζει πως η συμμετοχή ουγγρικών επιχειρήσεων στην περσινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Ουγγαρία ήταν τιμώμενη χώρα, βοήθησε στην ενίσχυση των σχέσεων και στην οικοδόμηση νέων ανάμεσα στις δύο επιχειρηματικές κοινότητες, όπως και στην επέκταση ήδη υπαρχουσών συνεργασιών.

Ο Έλληνας υφυπουργός χαιρέτισε την παρουσία στο Φόρουμ στη Βουδαπέστη σειράς ελληνικών εταιρειών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ανανεώσιμη ενέργεια, κατασκευές φιλικές προς το περιβάλλον, λογισμικά συστήματα, φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά, χαρτιά και μάρμαρα.

Παρέπεμψε στη συνέχεια στις κοινές, καινοτόμες πρωτοβουλίες συνεργασίας που αναλαμβάνουν τακτικά Ελλάδα και Ουγγαρία, ενώ ενθαρρυντικό δυναμικό υπάρχει επιπλέον στην τουριστική συνεργασία, με τον αριθμό των Ούγγρων που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, ως έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς τους προορισμούς, να εκτιμάται γύρω στις 150.000, και από την άλλη πλευρά πολλοί Έλληνες να επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Βουδαπέστη και την υπόλοιπη Ουγγαρία.

Ο κ. Κουβέλης προσκάλεσε τους Ούγγρους επιχειρηματίες να ρίξουν μια πλησιέστερη ματιά στην ελληνική αγορά, όπου, όπως είπε, μπορούν να βρουν κατάλληλους εταίρους για επιχειρηματική συνεργασία και να δημιουργήσουν κερδοφόρες εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, προσθέτοντας ότι η θέση της Ελλάδας στην νοτιανατολική άκρη της Ευρώπης, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είναι ιδανική για το ουγγρικό εμπόριο και τις επενδύσεις που στοχεύουν όχι μόνον στη νευραλγική αυτή περιοχή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, την Αφρική και την Κεντρική Ασία.

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ομιλία του στην εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση ενός Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, συνοδευόμενο από ένα πακέτο συμπληρωματικών προτάσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθεροποίηση, να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιτευχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

Ήδη οι προσπάθειες αυτές άρχισαν να φέρουν θετικά αποτελέσματα και το 2010 κατορθώθηκε η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ υπήρξε και μια χρονιά μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για τη χώρα, με μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα και την εισαγωγή σοβαρών και σημαντικών αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Πέραν τούτων δημιουργήθηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις επενδύσεις και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε πως προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένας συνδυασμός οικονομικών πολιτικών που αποβλέπουν στην καινοτομία, την πράσινινη και αειφόρο ανάπτυξη, ενώ ένας από τους τομείς που προωθεί και υποστηρίζει είναι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς η Ελλάδα διαθέτει πελώριο δυναμικό σε σχεδόν όλες αυτές τις μορφές.

Αργά το απόγευμα και παρουσία πολλών κορυφαίων εκπροσώπων της δημόσιας ζωής στην Ουγγαρία, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών εκφώνησε ομιλία στο Ουγγρικό Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων της Βουδαπέστης με θέμα "Καινοτομία, Ποιότητα και Πράσινη Ανάπτυξη πρωτοστατούν στο άνοιγμα προς τα έξω της Ελληνικής Οικονομίας".