Την ανάγκη να υπάρξει αποκατάσταση της διαφάνειας, έτσι ώστε η χώρα μας να κερδίσει όλες τις μάχες που έχει να δώσει επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε ημερίδα για τη διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη διαφάνεια ως "οξυγόνο και τιμή της Δημοκρατίας", αλλά και ως "προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής και μιας ανταγωνιστικής οικονομίας".

Παράλληλα τόνισε πως η χώρα χρειάζεται ισχυρούς και άτεγκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έτσι ώστε ο επίορκος δημόσιος λειτουργός αλλά και ο διεφθαρμένος πολιτικός να βρίσκονται και να τιμωρούνται.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την πρόταση που έχει καταθέσει, έτσι ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να αποτελούνται από ανώτατους δικαστικούς καθώς, όπως τόνισε, και οι ελέγχοντες πρέπει να ελέγχονται.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε πως έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για να διερευνηθεί από ειδικό σώμα δικαστικών το «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974, με σημεία αναφοράς την αρχή της πολιτικής τους σταδιοδρομίας και το τέλος.

"Η πρόταση αυτή βρήκε θετική ανταπόκριση στην κοινωνία. Και πολύ πέρα από το κόμμα μας, τη Νέα Δημοκρατία. Και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης ακόμα. Αλλά επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει. Αναμένουμε…", δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως προχωρεί μετά από πολύ καιρό άτολμα και αποσπασματικά σε σειρά μέτρων τα οποία είχαν συμφωνηθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου κατά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

"Εμείς είχαμε πει εξ αρχής ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όχι με ξεπούλημα ούτε με απώλεια κυριότητας. Ξεκάθαρα", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση που κρατά στο θέμα, συνδέοντας μάλιστα την υπόθεση με την έλλειψη διαφάνειας.

"Γιατί υπάρχουν τεράστια περιουσιακά στοιχεία που ερημώνουν, παραμένουν επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένα και απαξιώνονται, ενώ το δημόσιο βουλιάζει στα ελλείμματα και στα χρέη;", διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για "τρωκτικά" και "καταπατητές".

"Υπάρχουν «τρωκτικά» που τα σφετερίζονται ενώ υπάρχουν καταπατητές ή επίδοξοι καταπατητές που τα έχουν ήδη αρπάξει ή καραδοκούν να τα αρπάξουν! Γι’ αυτό δεν θέλουν να αλλάξει το καθεστώς της τεράστιας περιουσίας που παραμένει αδρανής". δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του εξέφρασε την εκτίμηση πως η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση αν αποκαταστήσει τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου πλούτου, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών .

Ικανοποίηση από τη δημοσκόπηση

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσαν στη ΝΔ τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δείχνουν τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ να έχει "κλείσει" στη μία μόλις μονάδα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν πως "η αντιμνημονιακή πολιτική του Αντώνη Σαμαρά έχει δικαιωθεί καθώς ένας στους δύο ζητά την απεμπλοκή της χώρας μας από το Μνημόνιο", ενώ το 53% δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση.