Εν μέσω αντιδράσεων και με πολλά "ανοικτά" μέτωπα, υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση "κλειστών" επαγγελμάτων.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, καταψήφισε το άρθρο 7 ως αντισυνταγματικό και παράνομο καθώς καλούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, που δεν γίνονται δεκτοί στο ΤΕΕ, να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές σε αυτό (ΤΕΕ), είτε να απολογούνται για "αδικαιολόγητα χαμηλές" αμοιβές.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, πως ενώ στα λόγια είναι κατά των περιορισμών στην άσκηση των επαγγελμάτων, αρνείται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για λόγους μικροκομματικούς, υπό το πρόσχημα νομοτεχνικών αδυναμιών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο δέχθηκε βολές και εκ των ένδον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάτι που έκανε τον εισηγητή της ΝΔ Μάριο Σαλμά να δηλώσει ότιι: "Ο κ. Γείτονας, ο κ. Καρτάλης, ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Κατρίνης στην Επιτροπή ανέβηκαν στα κεραμίδια. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι δεν ψηφίζει το άρθρο 7. Η κυρία Σκραφνάκη ήταν εντελώς αντίθετη στο νομοσχέδιο, όπως και ο κ. Τσώνης που ήταν εναντίον λόγω της ιατρικής απελευθέρωσης" σημείωσε ο κ. Σαλμάς. "Για να βελτιωθεί το νομοσχέδιο ζήτησαν το λόγο - όχι για να το κατηγορήσουν" αντείπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης.

Παρότι ουδείς βουλευτής καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, διαμαρτυρήθηκε για το άρθρο 7 και δήλωσε πως το καταψηφίζει, θεωρώντας αντισυνταγματικό και παράλογο, να καλούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, που δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη στο Τεχνικό Επιμελητήριο, να καταβάλουν εισφορές στο ΤΕΕ, είτε να απολογούνται για "αδικαιολόγητα χαμηλές" αμοιβές τους . Ομόθυμη δε, υπήρξε η απαίτηση των κομμάτων, να αποκλειστεί η δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών πανελλαδικής δραστηριότητας, κάτι που τελικά, έκανε δεκτό ο υφυπουργός.

Από πλευράς πλειοψηφίας, δεν έλειψαν και διστακτικές τοποθετήσεις, όπως αυτή του βουλευτή Καβάλας Δημ. Παπουτσή, που έκρινε ορθότερο να περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο κατώτατη αμοιβή για τους δικηγόρους, ενώ εξέφρασε και τον φόβο του για την εξόρμηση εταιρειών της πρωτεύουσας στην επαρχία, με πλέον ανταγωνιστικές προϋποθέσεις.

"Το πρόβλημα της ανάπτυξης είναι οι φόροι του κράτους και όχι οι κατώτατες αμοιβές», τόνισε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ). "Από τα εκατό ευρώ που παίρνει ένας δικηγόρος, του μένουν να καταναλώσει είκοσι δύο ευρώ. Και εσείς μου λέτε να κάνουμε ανάπτυξη με την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής".

"Εννέα χώρες στην Ε.Ε. έχουν θεσπίσει κατώτατα όρια αμοιβής δικηγόρων», ανέφερε και ο Τάσος Νεράντζης (ΝΔ). «Ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο για να μπορέσετε κατά την έγκριση της 4ης δόσης του δανείου, να πείτε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων" σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης.

"Δεν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα, αλλά εκατοντάδες που αναφέρονται και θα ανοίξουν για την ελεύθερη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, για τις μεγάλες εταιρίες. Κλειστές δεν ήσαν οι πόρτες για τους νέους επιστήμονες. Οι πύλες ανοίγουν για την είσοδο των μεγάλων εταιρειών" ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

"Αφήνετε τις μεγάλες εταιρείες να ρημάξουν τα πάντα. Δεν λέτε όμως πως χάνει όμως και φόρους το ελληνικό Δημόσιο", εγκάλεσε την κυβέρνηση η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου του ΣΥΡΙΖΑ. "Εξαιρείτε τους αυτοκινητιστές δημοσίας χρήσης από την ίδρυση προσωπικών ή ομόρρυθμων εταιρειών και τους εντάσσετε στην υποχρεωτική ίδρυση ανώνυμων. Για άλλη μια φορά αφανίζετε τους μικρούς επαγγελματίες και ευνοείτε μόνον τις μεγάλες εταιρείες" ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής.