Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο και των πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν παραπεμφθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, περιλαμβάνει το πόρισμα της Επιτροπής, που εκφράζει τα συμπεράσματα των βουλευτών της πλειοψηφίας.

    Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν τον κ.Θόδωρο Ρουσόπουλο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και τρίτων εταιριών, μέσω κακουργηματικής απιστίας και απάτης, καθώς και για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου.

    Οι κκ Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος παραπέμπονται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης αλλά και ως συναυτουργοί του κ.Ρουσόπουλου στα υπόλοιπα αδικήματα. Τέλος, ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης παραπέμπεται με "σοβαρές ενδείξεις" για την διάπραξη του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του Δημοσίου», κακουργηματικού πάντα, χαρακτήρα.

    Οι αντιδράσεις

    Με επιστολή του, ο κ.Δούκας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής ότι επιτάχυνε "την όλη διαδικασία έκδοσης των χωριστών πορισμάτων με σκοπό τη συγκάληψη της αλήθειας και τον ευτελισμό κάθε έννοιας δικαιοσύνης".

    Ο κ.Βουλγαράκης κάνει λόγο σε δήλωσή του για "πολιτική αθλιότητα του ΠΑΣΟΚ" χαρακτηρίζοντας την παραπομπή του "παράνομη και ανήθικη".

    Τέλος, ο κ.Ρουσόπουλος αναφέρει σε δήλωσή του ότι με την πρότασή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταπατούν θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού", ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Παπανδρέου ότι "δεν τον ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά η σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων".

    Τα πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης

    Το ΚΚΕ, προτείνει την παραπομπή των κ.κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου στο δικαστικό συμβούλιο, ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί οριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής, σε σχέση με τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Γ. Βουλγαράκη.

    Ο ΛΑΟΣ δεν προτείνει παραπομπή υπουργού της ΝΔ, καθώς "τα αδικήματά τους έχουν παραγραφεί".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την παραπομπή σε δικαστικό συμβούλιο των κ.κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου, αναγνωρίζοντας πως το περιορισμένο χρονικό περιθώριο της Προανακριτικής Επιτροπής (ενάντια στη θέληση της ελάσσονος αντιπολίτευσης για παράταση των εργασιών), δεν επέτρεπε να συγκεντρωθεί υλικό, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδείξει ή όχι ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη.

    Στην πρόθεση να πληγεί η ΝΔ ενόψει των εκλογών για τους ΟΤΑ, αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση την έκδοση πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, τονίζοντας πως το πόρισμα εκδίδεται χωρίς στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία του Δημοσίου.

    «Ο Ελληνικός λαός θα περίμενε από την - τρεις φορές αποχωρούσα από τη Βουλή - ΝΔ να παραδεχτεί, έστω και τώρα, τις τραγικές ευθύνες της στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.