Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Β’ Πειραιά του Κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» κ. Γιάννης Κουράκος ζητώντας του να του απαντήσουν αν προτίθενται να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων στην ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ ή αν σκοπεύουν να κλείσουν αυτές τις εταιρίες  έπειτα και από τις αποκαλύψεις του newpost.

Όπως είχε γράψει το newpost, σε πλήρη διάλυση οδηγεί την εγχώρια κρατική αμυντική βιομηχανία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, φέρνοντας την σε τόσο άθλια κατάσταση που δεν είχε βρεθεί ούτε στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας εκτελεί διατεταγμένη αποστολή προκειμένου να απαξιώσει και στη συνέχεια να  ξεπουλήσει με ευτελέστατο τίμημα σε ξένα συμφέροντα τη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής αφήνοντας τελείως «γυμνή» την εθνική Άμυνα της χώρας.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει τα ΕΑΣ και για λόγους εθνικής ασφάλειας να παραμείνουν έξω από το «κάδρο» των αποκρατικοποιήσεων.

Όσον αφορά τώρα το χρέος, τα Αμυντικά Συστήματα από το 2003 έως σήμερα έχουν δανειοδοτηθεί από τις Τράπεζες- με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου- περίπου με το ποσό των 900 εκ. ευρώ. Έχουν αποπληρώσει μέχρι τώρα περίπου το ποσό των 190 εκ. ευρώ.

Άρα το συνολικό υπόλοιπο των δανείων ήταν περίπου 710 εκ. ευρώ.

Μετά από ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών τα 710 εκ. ευρώ των δανείων της Ε.Α.Σ. εντάχθηκαν στο PSI. Το παράλογο είναι ότι το συγκεκριμένο χρέος δεν «κουρεύτηκε».

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

«Ο κ. Γιάννης Κουράκος ερώτα τους υπουργούς να του επαναβεβαιώσουν αν υπάρχουν υποχρεώσεις ξένων κρατών προς την ΕΑΒ και σε τι ύψος αποτιμώνται. Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να μάθει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της ΕΑΒ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ :

κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας,

κ. Υπουργό Οικονομικών.

Θέμα : « Λουκέτο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε μια προσπάθεια συστηματικής απαξίωσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας , την οποία προτίθεται, κατά τα δημοσιεύματα, να «θυσιάσει» η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται μια σειρά από παραγγελίες προς εκτέλεση ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΑΣ, τις οποίες δε μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτόνομα παρά το γεγονός ότι το συνολικό κόστος δεν υπερβαίνει τα 30 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται παλαιότερη δήλωση του κ.Μπεγλίτη, ως αρμόδιου Υπουργού, τον Ιανουάριο του 2011 ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το βασικό πρόβλημα της ΕΑΒ είναι η έλλειψη προσωπικού και όχι η έλλειψη παραγωγής αφού η εταιρεία είχε συνάψει σύμβαση με αμερικάνικες εταιρείες ύψους 1 δις ευρώ.

Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων αναφέρει σε δημόσιες καταγγελίες του ότι το ελληνικό δημόσιο  παρουσιάζει υστέρηση ακόμη και στην είσπραξη οφειλών από ξένα κράτη όπως είναι το Ιράκ.

Τέλος, όσον αφορά στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της εταιρείας αναφέρεται ότι συγκεκριμένα είδη αποκλειστικής παραγωγής της ΕΑΒ  τυγχάνουν ευρείας εκτίμησης με αποκορύφωμα τη βράβευση της εταιρείας από διεθνείς φορείς.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι Υπουργοί:

  • Επιβεβαιώνονται οι υποχρεώσεις ξένων κρατών προς της ΕΑΒ και σε τι ύψος αποτιμώνται;
  • Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η ΕΑΒ αδυνατεί να καλύψει παραγγελίες εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης και αν ναι σε τι ύψος ανέρχονται οι ανάγκες χρηματοδότησης συγκριτικά με τις συμβάσεις;
  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται η Κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της ΕΑΒ;
  • Επιβεβαιώνονται πληροφορίες που διαχέονται από δημοσιογράφους ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να απολύσει εργαζόμενους των ΕΑΒ,ΕΑΣ,ΕΛΒΟ ή να προβεί ακόμη και σε «λουκέτο»;

Ο ερωτών Βουλευτης, Γιάννης Κουράκος».