current views are: 1

28 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση13:37

ΠΑΣΟΚ: «Όχι» άλλα δημοσιονομικά μέτρα, «ναι» σε διοικητική μεταρρύθμιση

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την επικαιροποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας περιλαμβάνονται σε ενημερωτικό σημείωμα της Ιπποκράτους. 

Δημοσίευση 13:37’
αρθρο-newpost

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την επικαιροποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας περιλαμβάνονται σε ενημερωτικό σημείωμα της Ιπποκράτους. 

Το βασικό πλαίσιο της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας με τη ΝΔ είναι, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «να διασφαλιστεί η κύρια θέση πως δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία γιατί αυτό είναι κάτι που δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία».

Αυτό τονίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις προτεραιότητες για την επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία, την οποία «ήδη επεξεργάζονται αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων».

Όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, με την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας εξειδικεύεται το γενικό πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει συμφωνηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί η κυβέρνηση και το οποίο αποτυπώνεται από τις δηλώσεις που έκαναν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών. «Οι προτεραιότητες είναι προφανείς γιατί προκύπτουν μέσα από τις ανάγκες της χώρας ή από τα θέματα που έχουν ήδη ανοίξει», σημειώνει η Ιπποκράτους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο θέμα της διασφάλισης της μη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, σημειώνεται από το ΠΑΣΟΚ ότι «αυτό όλο συνδέεται με το δημοσιονομικό και μακροοικονομικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, με το ζήτημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και με την προετοιμασία της επανόδου της χώρας στις αγορές».

«Το δεύτερο μεγάλο θέμα», είναι σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, «όλη η δέσμη των φορολογικών ζητημάτων, το εθνικό φορολογικό σύστημα, η φορολογία ακινήτων, η φορολογία εισοδήματος, το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση κ.ο.κ.».

Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι «το τρίτο μεγάλο θέμα», «ώστε η χώρα να φανεί συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της αλλά και η κοινωνία να λάβει ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό μήνυμα αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας στο κράτος».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, είναι ανοικτό και «τρέχει» το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, «για το οποίο υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο και είναι αναγκαία η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για να επαναλειτουργήσει άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση και για το μεταβατικό και για το οριστικό σχήμα».

Ένα ακόμη ζήτημα είναι η εξειδίκευση και οριστικοποίηση των θέσεων των δύο κομμάτων για ορισμένα ανοικτά ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον, στο ΠΑΣΟΚ αποδίδουν «πολύ μεγάλη σημασία» στην «εξειδίκευση των θεσμικών πρωτοβουλιών για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος, με αποκορύφωση την αναθεώρηση του Συντάγματος». «Εδώ εντάσσεται φυσικά και το ζήτημα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα», τονίζεται.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «σημαντικότατο» και το ζήτημα της υγείας (Δημόσια Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ) «γιατί συνδέεται και με τη δημοσιονομική κατάσταση, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη συγκράτηση των δαπανών αλλά κυρίως με το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται στους πολίτες».

Τέλος, υψίστης σημασίας είναι για το ΠΑΣΟΚ και τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, κυρίως τα μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι αυτά τα έχει εκπονήσει και παρουσιάσει εδώ και καιρό και σημειώνει ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή «και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις αρμόδιων υπουργών.


σχετικα αρθρα