Αντιπαράθεση ξέσπασε την Παρασκευή ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή τον προφυλακισμένο για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς» Κωνσταντίνο Σακκά.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε από το βήμα της Βουλής σχετικά με την υπόθεση του απεργού πείνας Κωνσταντίνου Σακκά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο ανθρωπισμός είναι μια οικουμενική αξία που πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Κάθε προσβολή του νομικού πολιτισμού πλήττει ευθέως και τον ανθρωπισμό.

Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών για εξάμηνη παράταση της προφυλάκισης του απεργού πείνας Κωνσταντίνου Σακκά, για μια υπόθεση για την οποία φαίνεται εκ πρώτοις ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ενοχής του, υπονομεύει την αξιοπιστία του θεσμού της Δικαιοσύνης. Όταν η συνολική περίοδος προφυλάκισης ενός κατηγορουμένου φτάνει τους 30 μήνες, υπερβαίνοντας κάθε περιθώριο που ορίζει το Σύνταγμα και η δικονομία, οδεύουμε σε δρόμους επικίνδυνους για τη Δημοκρατία».

ΝΔ: Πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν;

Άμεση ήταν η απάντηση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, και σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι «χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με τον κατηγορούμενο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς"», και προσέθεσε ότι:

«Σήμερα με δημόσια δήλωσή του τον αθωώνει κιόλας. Πόσο πιο χαμηλά μπορούν να πέσουν;».

Κουρουμπλής: Προσφεύγουν στην τακτική της διαστρέβλωσης

Ο κ. Κουρουμπλής επανήλθε στο θέμα αργά το βράδυ της Παρασκευής και σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Αντιλαμβάνομαι ως υποχρέωσή μου, τόσο ως απλός πολίτης όσο και ως βουλευτής, την υπεράσπιση του Συντάγματος και των νόμων που ξεκάθαρα καταπατούνται στην περίπτωση της τριετούς προφυλάκισης του Κωνσταντίνου Σακκά. Συγκεκριμένα το άρθρο 6 παρ. 4 του Συντάγματος και το άρθρο 282 και επόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ορίζουν με σαφήνεια τα ανώτατα όρια προφυλάκισης.

Η ΝΔ προσφεύγει στην προσφιλή της τακτική διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, προσπαθώντας να ενοχοποιήσει όσους υπενθυμίζουν τις εγγυήσεις που παρέχει ένα Κράτος Δικαίου και το Σύνταγμα. Καθώς η κυβέρνηση του Μνημονίου χάνει κάθε επίφαση νομιμοποίησης, επιδεικνύει ολοένα και σκληρότερο αυταρχισμό, ευτελίζοντας έτσι το νομικό μας πολιτισμό. Τρανταχτά παραδείγματα αυτής της αντίληψης είναι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι επιστρατεύσεις εργαζομένων και το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην αυταρχική διολίσθηση και στη θεσμική διάβρωση. Έχει διαλέξει πλευρά, είναι με τη Δημοκρατία».