Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στα Χανιά.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, «η βαρβαρότητα των μνημονίων πάει χέρι-χέρι με την καταστολή, την αυθαιρεσία, την υπονόμευση δημοκρατικών κατακτήσεων».

Εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η συγκυβέρνηση της παράγκας, η συγκυβέρνηση του δικομματικού καρτέλ που μας έριξε στα βράχια, επιδιώκει και μια δημοκρατία της παράγκας, μια δημοκρατία των καρτέλ της οικονομικής εξουσίας».

Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμα φορά υποστήριξε ότι την Ελλάδα κυβερνά η τρόικα εσωτερικού την οποία χαρακτήρισε «θίασο της συμφοράς» που εξακολουθεί να κυβερνά τον τόπο αυτή την φορά χωρίς την ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον κ. Βενιζέλο πρώτο των επιτυχόντων στην λίστα του μνημονίου μετά τον κ. Σαμαρα, που όπως είπε είναι πρώτος των πρώτων στην ίδια λίστα, χαρακτηρίζοντας την συνεργάσια Σαμαρά - Βενιζελου «γάμο συμφέροντος μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με κουμπάρα την κ. Μερκελ, την διαπλοκή και τα μεγάλα ντόπια συμφέροντα».

«Ο στόχος τους», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «μια Ελλάδα παραδομένη στα μεγάλα συμφέροντα, με φτηνούς εργαζόμενους και εκμηδενισμένα εργασιακά δικαιώματα».

Κατηγόρησε τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι η προσπαθούν να «φτιάξουν ένα αποικιακό Σύνταγμα», για να «στερεώσουν» όπως τόνισε «και θεσμικά το έωλο κράτος της έκτακτης ανάγκης που μας έχουν εδώ και τρία χρόνια εγκαθιδρύσει».

Αναλύοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι βασίζεται στο τρίπτυχο «της υπεράσπισης της δημοκρατίας», της εδραίωσης της λαϊκής κυριαρχίας με τη «συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση όλων των κρατικών επιλογών» και την απεξάρτηση «από ξένα και εξωθεσμικά κέντρα».

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης η χώρα χρειάζεται μία θεσμική αλλαγή «η οποία αγγίζει τα όρια μιας μεγάλης συνταγματικής αλλαγής και η οποία θα έχει στο επίκεντρό της την εμβάθυνση της πολιτικής και οικονομικής δημοκρατίας».

Τα 11 μέτρα που θα φέρουν «πάλι στο προσκήνιο τους πολίτες και την πολιτική»

1. Εισαγωγή και συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.

2.Ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας, με αλλαγές στους κανονισμούς της Βουλής, όπως η μείωση της χρήσης της διαδικασίας του κατ΄επείγοντος, η δυνατότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής με λιγότερο αριθμό βουλευτών.

3.Ενδυνάμωση της διαφάνειας στη διοίκηση του κράτους και της δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων από όλους τους πολίτες χωρίς μεσολαβητές και μεσολαβήσεις.

4.Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε και την διαμόρφωση ισόρροπων πληθυσμιακά εκλογικών περιφερειών, με τη κατάργηση των μονοεδρικών-δυεδρικών, των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αλλά και των βουλευτών επικρατείας.

5.Καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας, η υπέρβαση του οποίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας. 

6.Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών με δραστικό περιορισμό χρήσης της βουλευτικής ασυλίας, μόνον σε περιπτώσεις πολιτικών διώξεων.

7.Αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι η σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το κράτος δε θα χρηματοδοτεί τα κόμματα αλλά θα αποζημιώνει μέρος των αποδεδειγμένων δαπανών τους.

8.Αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης με τρία: Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα. 

Εξήγγειλε παράλληλα την κατάργηση του Καλλικράτη, με την καθιέρωση δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων και τη θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για τοπικά ζητήματα με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα.

9.Εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, με αλλαγή του τρόπου εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΣτΕ.

10. Ίδρυση της Αρχής Εγγύησης της δημόσιας Περιουσίας – Υπηρεσιών. Παράλληλα τόνισε ότι θα απαγορεύεται συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση του Νερού, του Ηλεκτρισμού, ενώ προανήγγειλε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων οι κρατικές δαπάνες για υγεία, παιδεία και κατοικία.

11.Αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Εξήγγειλε την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από μηδενική βάση, αλλά και την εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Σημείωσε επίσης πως θα ενισχυθούν «τα πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, επαναλειτουργώντας την ΕΡΤ για όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές απόψεις και πολιτιστικές προτιμήσεις, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα, πραγματικά στην υπηρεσία εκείνων που πληρώνουν για τη δημόσια ραδοτηλεόραση, με αποφασιστικό ρόλο των εργαζομένων σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και το πρόγραμμά τους».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός «μόνο στο βαθμό που θα είχε υλοποιηθεί μια ριζικά διαφορετική αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος», δηλαδή, όπως είπε, υπό την προϋπόθεση να υλοποιηθεί το σύνολο των 11 προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα.