Ρεπορτάζ : Νίκος Τριαντάφυλλος

Oύτε ...χαραμάδα πικρίας για τη μη ανάληψη θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν άφησε να διαφανεί ο υπουργός Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλος με τη σημερινή του ομιλία στο 9ο Συνέδριο της ΝΔ, η οποία ήταν απολύτως ενωτική και με πληθωρικές θετικές αναφορές στο έργο του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, ο κ. Αβραμόπουλος έριξε το βάρος στην εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους με μοχλό έναν νέο καταστατικό χάρτη που θα «θωρακίζει τη δημοκρατία και θα κατοχυρώνει τη συνεννόηση κυβέρνησης, εκτελεστικής εξουσίας και κοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη συγκρότηση δικομματικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η «παράταξη της ΝΔ, ως πρότυπο ηθικής δύναμης, έτεινε το χέρι προς την άλλη πλευρά, κλείνοντας τον κύκλο της μισαλλοδίας και του διχασμού», ενώ με αυτοκριτική διάθεση, παραδέχθηκε ότι «ζούσαμε όλοι σε ένα παραμύθι, το οποίο, όμως, τελειώνει με το ξύπνημα» και σημείωσε ότι η κοινωνική κρίση «μας έδειξε το δρόμο της ειλικρίνειας, της αλήθειας και της τόλμης».

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «πλησιάζει η ώρα που θα δώσουμε τέλος στα μνημόνια».

Όπως και ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Αμυνας εκτίμησε ότι πέραν της συμφωνίας για τον ΤΑΠ που είναι το πρώτο βήμα για την επέκταση της Ελλάδας πέραν του περιορισμένου βαλκανικού της περίγυρου και τη μετατροπή της σε στρατηγικό εταίρο», θα ακολουθήσουν κι άλλα.