Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παροτρύνει τους οπαδούς του κόμματος, στον δεύτερο γύρο των εκλογών να επιλέξουν την στάση τους «με ελευθερία, γνώση και κρίση» και προσθέτει ότι ο ΣΥΝ «είναι πεισμένος πως αυτή η στάση θα αντιστοιχείται με τις ανάγκες τις κοινωνίας και την γενική πολιτική στρατηγική του κόμματος».

Την θέση αυτή, όπως και την γενικότερη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΝ καταψήφισε το Αριστερό Ρεύμα, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της καταψήφισης των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στην απόφαση της ΠΓ, τονίζεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί σαφή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και του δικομματισμού και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο που οδηγεί την χώρα και τους εργαζόμενους στην χρεοκοπία.

Για τις επιδόσεις του ΣΥΝ αναφέρεται ότι συνολικά, μέσα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε, να διατηρήσει τα πανελλαδικά εκλογικά ποσοστά του και μάλιστα σε 8 περιφέρειες από τις 13 να τα αυξήσει. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι το αποτέλεσμα είναι μια βάση ώστε το κόμμα να δουλέψει πιο έντονα και δημιουργικά ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, στις απαιτήσεις των αριστερών και της κοινωνίας από εμάς. Επίσης, αναφέρεται ότι το πολλαπλό μήνυμα της αποχής, που εκφράζει τη δυσαρέσκεια στο πολιτικό σύστημα αλλά αφορά και την Αριστερά μας προβληματίζει, δημιουργεί ανάγκες συνεχούς εγρήγορσης μακριά από κάθε αίσθημα εφησυχασμού και επάρκειας. Η ΠΓ διαβεβαιώνει ότι ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα κάνει τις αναγκαίες υπερβάσεις.

Για την εσωκομματική κατάσταση και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ η ΠΓ αναφέρει ότι στο επόμενο διάστημα «χρειάζεται ν' αξιοποιήσουμε τα θετικά αποτελέσματα και να επουλώσουμε τις πληγές και τα τραύματα που άνοιξαν στο χώρο μας. Θα εργαστούμε για την ενιαία δράση της Αριστεράς και θα εντείνουμε την προσπάθεια της συνάντησης της ανανεωτικής-ριζοσπαστικής αριστεράς με τις δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο και την ριζοσπαστική οικολογία που αντιτίθενται στο μνημόνιο, ιδιαίτερα στο επίπεδο των κοινωνικών αγώνων».

Στόχος μας είναι η κοινή δράση και η συγκρότηση μιας ευρείας συμμαχίας που θα εκτείνεται από τον σοσιαλιστικό χώρο, που αποδεσμεύεται από το ΠΑΣΟΚ και ενεργητικά αντιστέκεται στην κυβερνητική πολιτική, έως την Αριστερά των εντός και εκτός Βουλής δυνάμεων και τη ριζοσπαστική οικολογία, καταλήγει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.