Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των νέων υπουργών της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, που ορκίστηκαν την περασμένη Τρίτη και η πρώτη κόντρα μεταξύ των δύο κομμάτων είναι γεγονός. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη από το βήμα του 9ου Συνεδρίου της ΝΔ, ο οποίος υποστήριξε ότι «για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου».

«Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης.

Αν και το ΠΑΣΟΚ δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στελέχη της Ιπποκράτους, με μπαράζ ανακοινώσεων, άσκησαν σκληρή κριτική στον κ. Βορίδη, τον οποίο κατηγόρησαν, μεταξύ άλλων, για «χουντική συμπεριφορά».

Συγκεκριμένα, η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννήματα, απάντησε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, τονίζοντας ότι «όσοι προσπαθούν να ρίξουν αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες για την κρίση, ούτε το κόμμα τους υπηρετούν, ούτε την κυβέρνηση, ούτε την αλήθεια».

Με εξίσου αιχμηρή δήλωση αντέδρασε και ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, σημειώνοντας στο Twitter:

«O Βορίδης μιλώντας στο Συνέδριο της ΝΔ έδωσε εξετάσεις υβρίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου. Συμπεριφέρθηκε ως γνήσιος νοσταλγός του χουντικού παρελθόντος του για να καλύψει το φτύσιμο από τον Σαμαρά. Όσο οι Βορίδηδες βρίζουν τον Ανδρέα, τόσο στη ψυχή του κόσμου ισχυροποιείται η μνήμη και η μεγάλη προσφορά του ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης στη χώρα και το λαό μας».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε:

«Η Δημοκρατία είναι πράγματι μεγαλόψυχο πολίτευμα. Επιτρέπει σε έναν Μάκη Βορίδη που την πολέμησε λυσσαλέα, να κατακρίνει τον ηγέτη που την εγκατέστησε».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Καρχιμάκης, δήλωσε: «Κύριε Μάκη Βορίδη, ο ελληνικός λαός, γνωρίζει ποιοι του έδωσαν αξιοπρέπεια, υπόσταση και ζωή άλλα και ποιοι τον διαπόμπευσαν. Η δημοκρατική παράταξη και ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι διαχρονικά για πολλές δεκαετίες χαραγμένοι και ταυτισμένοι στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, με την προσφορά την αξιοπρέπεια και την δημοκρατία.

Η νέα κόντρα που «πυροδότησε» η δήλωση του κ. Βορίδη ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που αρκετοί σχολιαστές της πολιτικής επικαιρότητας έχουν επισημάνει από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή η «συγκατοίκηση» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα κινείται σε εύθραυστες ισορροπίες.

Άλλωστε, τα μηνύματα που καταφθάνουν τόσο από την κομματική βάση όσο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν είναι θετικά καθώς υπάρχουν αποδοκιμασίες για τη απόφαση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Άλλωστε είναι πλέον ξεκάθαρο πως για αρκετά στελέχη ο κ. Βενιζέλος είναι άρρηκτα ταυτισμένος με τη περίοδο διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και κατ' επέκταση με την εισοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο, γεγονός που δημιουργεί «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στην Ιπποκράτους, με στελέχη του κόμματος να εμφανίζονται δυσαρεστήμενα από τις υποχωρήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στον πρωθυπουργό. Όπως είχε επισημάνει το newpost, βουλευτές και στελέχη ψιθύριζαν μεταξύ τους ότι ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και να μην αφήσει στον Αντώνη Σαμαρά «να του πάρει τον αέρα». 

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης και καχυποψίας, Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να αποδείξουν έμπρακτα πως αφήνουν στην άκρη τα μικροκομματικά οφέλη για το καλό της πατρίδας. 

Δεδομένο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα τεθούν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, όπως το φορολογικό, οι απολύσεις στο Δημόσιο και το αντιρατσιστικό, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει εκφραστεί με «κόκκινες γραμμές», παραμένει αμφίβολο εάν θα αποφευχθεί τελικά ο κίνδυνος ενός «πολιτικού ατυχήματος».

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ ξεχωριστό νομοσχέδιο για τον αντιρατσιστικό νόμο, γεγονός που ενδέχεται να δοκιμάσει σύντομα και την κοινοβουλευτική συνοχή της δικομματικής κυβέρνησης.