current views are: 2

30 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση07:31

Γιάννης Οικονόμου: Να παράγουμε πολιτική απαλλαγμένη από δόγματα

«Η αντιμετώπιση της κρίσης και η έξοδος από αυτή, είναι χωρίς αμφιβολία η κορυφαία εθνική προτεραιότητα», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και επεσήμανε την ανάγκη τα κόμματα να παράγουν πολιτική απαλλαγμένη από δόγματα και στερεότυπα.

Δημοσίευση 07:31’
αρθρο-newpost

«Η αντιμετώπιση της κρίσης και η έξοδος από αυτή, είναι χωρίς αμφιβολία η κορυφαία εθνική προτεραιότητα», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και επεσήμανε την ανάγκη τα κόμματα να παράγουν πολιτική απαλλαγμένη από δόγματα και στερεότυπα.

«Η αντιμετώπιση της κρίσης και η έξοδος από αυτή, είναι χωρίς αμφιβολία η κορυφαία εθνική προτεραιότητα», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και επεσήμανε την ανάγκη τα κόμματα «να παράγουν πολιτική απαλλαγμένη από δόγματα και στερεότυπα».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Οικονόμου στο συνέδριο της ΝΔ: 

Η αντιμετώπιση της κρίσης και η έξοδος από αυτή, είναι χωρίς αμφιβολία η κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Παράλληλα όμως με αυτή τίθεται και η πρόκληση για μια νέα εξέλιξη στην πολιτική ζωή, πρόκληση που ανέδειξε με την χθεσινή του ομιλία και ο πρόεδρος.

Κορυφαίος θεσμός στο πλαίσιο της εφαρμογής του δημοκρατικού πολιτεύματος τα πολιτικά κόμματα, οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν στην εξέλιξη αυτή.

Για να το καταφέρουν αυτό πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να παράγουν πολιτική ύλη απαλλαγμένη από δόγματα και στερεότυπα.

Για να έχει προοπτική, για να είναι στέρεα η εξέλιξη αυτή , πρέπει να έχει σπονδυλική στήλη, αξιακή προσέγγιση των πραγμάτων και πρόσημο ιδεολογικό.

Με αυτό το δεδομένο η πρόκληση για ένα νέο πολιτικό αφήγημα, είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα για όσους ανήκουμε στην ριζοσπαστική και δημοκρατική δεξιά και κεντροδεξιά κυρίαρχος εκφραστής της οποίας είναι και μπορεί να παραμείνει η Νέα Δημοκρατία, με την σημερινή ή με την μελλοντική της μορφή.

Ο αριστερόστροφος προσανατολισμός των ελίτ στο χώρο του πολιτισμού, της ενημέρωσης και της «διανόησης», κατάφερε πολλές φορές να περιχαρακώσει την παράταξη, στα δεσμά του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, της διατήρησης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Είναι καθαρό ότι η δική μας προσέγγιση δεν έχει σε τίποτα να κάνει με αυτά τα δήθεν στερεότυπα. Ούτε φυσικά με την ανοχή σε γραφικές και λαϊκίστικες περιπτώσεις ή την ιδελογικοποίηση του χουλιγκανισμού, που εμφανίστηκαν στον δημόσιο βίο εξαιτίας της απελπισίας των ανθρώπων.

Μιλάμε για μια σύγχρονη δημοκρατική, ευρωπαϊκή, ριζοσπαστική, αστική κεντροδεξιά, της ταυτότητας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της θεσμικής αναγέννησης του τόπου, της ενσωμάτωσης άλλα και της δημιουργίας σύγχρονων ρευμάτων σκέψης.

Μια δημοκρατική και ριζοσπαστική κεντροδεξιά που θα αναζητήσει απαντήσεις και θα καταθέσει σχέδιο για το ποια Ελλάδα θα έχουμε στο τέλος αυτού του δρόμου και για ποιον τελικά θα σωθεί αυτός ο τόπος.

Και αυτό το τελευταίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την παράταξη μας, αλλά και για την πολιτική στο σύνολο της και για την χώρα γενικότερα.

Γιατί, για να έχει ιστορική δικαίωση η τεράστια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια , με τις παρεπόμενες θυσίες που αυτή συνεπάγεται , θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των περισσότερων ελληνικών οικογενειών, να διαμορφωθεί και πάλι η ρεαλιστική αντίληψη ότι ο δρόμος της προκοπής και της κοινωνικής ανόδου για κάθε Έλληνα είναι υπαρκτός και κυρίως ανοικτός για όλους όσους θέλουν να τον διεκδικήσουν.

Ζητούμενο λοιπόν, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία του εγχειρήματος της πολιτικής μας μετεξέλιξης είναι η ανάπτυξη από τη Νέα Δημοκρατία, εναλλακτικών πολιτικών που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες , πολιτικών που πρέπει να τις διατηρούμε ζωντανές και διαθέσιμες μέχρι την στιγμή που η ζωή στην χώρα θα κανονικοπιηθεί.

-Ανασυγκρότηση και ανανέωση των δυνάμεων που προσφέροντα για να συμβάλουν στην καταπολέμηση νοσηρών συμπτωμάτων της αστάθειας που κατέτρεχε την δημόσια ζωή.

-Δημοκρατία – οικονομική ανάπτυξη – κοινωνική δικαιοσύνη

-Δυναμική προσέγγιση των προβλημάτων της χώρας και του λαού της

-Μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε μια ανοιχτή οικονομία που να μπορεί όμως να συνυπάρχει με την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τη δημόσια παιδεία, με τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και των φυσικών μονοπωλίων από το κράτος με την δυνατότητα οι εταιρείες να πληρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς, αλλά και να μπορούν οι κυβερνήσεις να φορολογούν για να αναδιανέμουν το πλούτο ώστε να μειώνονται οι μεγάλες ανισότητες και όχι για να κλείνουν τρύπες που δημιούργησε η σπατάλη και η κομματοκρατία στο δημόσιο.

-Χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά την κρίση που θα πρέπει να είναι πιο ασφαλές, πιο εύρωστο, περισσότερο προσανατολισμένο προς τις επενδύσεις, και να διαχωρίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια τα επαγγέλματα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, και να απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση των κερδών και την εθνικοποίηση των ζημιών

-Δημόσια διοίκηση ισχυρή, ικανή και αποτελεσματική. Με δομή, ιεραρχία, κανόνες, συνέχεια. Με διαδικασίες αξιολόγησης και βελτίωσης στελεχών και κανόνων

-Μεταφορά πόρων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, επένδυση στην καινοτομία και την έρευνα.

Αυτά και σίγουρα πολλά ακόμα είναι θέματα που πρέπει δημιουργικά να μας απασχολήσουν και να δώσουν νόημα και περιεχόμενο στην κομματική μας λειτουργία σε όλες μας τις δομές μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου μας.

Αυτός είναι κατά την άποψη μου και ο καλύτερος τρόπος να πείσουμε τους Έλληνες ότι μετά από πολύ καιρό η Νέα Δημοκρατία γίνεται ξανά ένα εργαστήρι παραγωγής ιδεών, προτάσεων και λύσεων που μπορεί να ενώσει και να προσελκύσει ανοιχτά μυαλά, να διαμορφώσει συνειδήσεις και να διεκδικήσει όχι απλά την εκλογική αλλά την ιδεολογική και πολιτική πρωτοπορία στο τόπο. 


σχετικα αρθρα