Γράφουν οι Νίκος Παναγιωτόπουλος - Πάνος Ρασσιάς

Με το όνομα «Νέα Ελλάδα» να κυριαρχεί στο Συνέδριο της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε προσκλητήριο ενότητας και πέραν της Κεντροδεξιάς, προς όλους τους πολίτες για την ανασυγκρότηση της χώρας. Άλλωστε σχεδόν δεν ακούστηκε το όνομα Νέα Δημοκρατία…

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έμμεσα, απέφυγε να το πει ξεκάθαρα, προφανώς θέλει να μετρήσει αντιδράσεις, έστειλε το μήνυμα ότι η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  αλλάζει συνολικά και έχει καινούριο όνομα: «ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ». 

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά στην προσπάθεια τους να απορροφήσουν τους κραδασμούς που μπορεί να προκληθούν από μια τέτοια κίνηση, εξηγούσαν ότι ο όρος «Νέα Ελλάδα» που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός – αγνοώντας το «Νέα Δημοκρατία» – δεν είναι το νέο όνομα του νέου κόμματος. Άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού και αφού, πλέον, τα όργανα ελέγχονται πλήρως από τους «Σαμαρικούς».

Από την άλλη πλευρά, ιστορικά στελέχη της ΝΔ παρακολουθούν από απόσταση το εγχείρημα και τονίζουν με νόημα, ότι πλέον δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τον Αντώνη Σαμαρά, «ελέγχει απόλυτα το κόμμα και επομένως η επιτυχία ή αποτυχία θα είναι αποκλειστικά δικό του…έργο».      

«Η μάχη για τη Νέα Ελλάδα ήδη έχει αρχίσει. Και είμαστε εδώ για να το πούμε και στους άλλους. Θα την κερδίσουμε μέχρι το τέλος. Μόνο που τώρα μας στηρίζουν όλοι οι Έλληνες που θέλουν να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και να αλλάξουν το μέλλον και τη μοίρα του Τόπου μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η ανάγκη για ενότητα

Ο κ. Σαμαράς έκανε πολλές φορές αναφορά, στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα σημειώνοντας πως «αφήνουμε πίσω τις διαμάχες για το χθες. Άλλωστε, το δείξαμε μέχρι τώρα. Και τώρα πρέπει να το δείξουμε ακόμα περισσότερο».

Μάλιστα θέτοντας το διακύβευμα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, σημείωσε πως υπάρχουν δύο δρόμοι: «είτε να δεις πως θα κάνεις το άλμα στο Αύριο, είτε να μείνεις παραδομένος στα αδιέξοδα του Χθες», τραβώντας σαφή διαχωριστική γραμμή απέναντι σε «κάθε είδους ακραίους» και στους «φανατικούς του χθες».

Μπαίνουμε μπροστά, όταν άλλοι κάνουν τη μιζέρια πολιτική

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς, ανέφερε πως τη στιγμή που ακόμη και «η αντίθεση Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο ξεπεράστηκε οριστικά» και «παλεύουμε για να βγούμε από τα μνημόνια» και «να νικήσουμε την ανεργία», με «σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις» κάποιοι «προσπάθησαν να μειώσουν ακόμα και τη σημασία του ΤAP» και «να αμφισβητήσουν τα τεράστια οφέλη που θα δώσει στη χώρα μας».

«Δεν έχουν Πολιτική! Μιζέρια έχουν... Και κάνουν τη Μιζέρια τους Πολιτική», σημείωσε σε αυτηρό ύφος ο πρωθυπουργός, για όσους όπως είπε «το παίζουν και προοδευτικοί», όταν στην πραγματικότητα πρόοδρος, «είναι όραμα, είναι σχέδιο, είναι αποφασιστικότητα».

Το προσκλητήριο για τη Νέα Ελλάδα

«Εμείς έχουμε όραμα, αλλά πρέπει να έχεις και σχέδιο, που να πατά στη γη. Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε και σχέδιο. Αλλά χρειάζεται και αποφασιστικότητα και εμείς αποδείξαμε ότι στα δύσκολα δεν διστάζουμε και ότι αν χρειαστεί για να κάνουμε το άλμα, σπάμε και αβγά», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι απευθύνει προσκλητήριο «για την ενότητα της κεντροδεξιάς, σε όσους ήταν μαζί μας, αλλά για κάποιους λόγους απομακρύνθηκαν, και μαζί σε όλους τους πολίτες, που νιώθουν την ανάγκη για τη νέα Ελλάδα. Εμείς κρατάμε ψηλά τη σημαία, όταν οι άλλοι την καίνε. To 2021 η Νέα Ελλάδα δεν θα είναι όραμα, θα είναι πραγματικότητα», κατέληξε χειροκροτούμενος θερμά από τους συνέδρους, ο Αντώνης Σαμαράς.