current views are: 1

1 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση04:00

«Ακροβασίες» Βορίδη στο τεντωμένο σχοινί της κυβέρνησης

Ο γάμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται από την κακιά πεθερά, την Μέρκελ που τον επέβαλε, αλλά από τα σόγια του γαμπρού και της νύφης που είναι έτοιμα να αρπαχτούν με το παραμικρό.

Δημοσίευση 04:00’
αρθρο-newpost

Ο γάμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται από την κακιά πεθερά, την Μέρκελ που τον επέβαλε, αλλά από τα σόγια του γαμπρού και της νύφης που είναι έτοιμα να αρπαχτούν με το παραμικρό.

Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο «γάμος» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται από την κακιά πεθερά, την Μέρκελ που τον επέβαλε, αλλά από τα σόγια του γαμπρού και της νύφης που είναι έτοιμα να αρπαχτούν με το παραμικρό.

Αυτό έδειξε, άλλωστε, το επεισόδιο με τον Μάκη Βορίδη που πήρε διαστάσεις κυβερνητικής κρίση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να παίρνει στο «κόκκινο» τηλέφωνο τον Αντώνη Σαμαρά για να πέσουν οι τόνοι. 

Το σύμφωνο αναγκαστικής συμβίωσης που επί της ουσίας υπέγραψαν  οι δύο πολιτικοί αρχηγοί για να συνεχίσει ο… πολιτικός «έγγαμος βίος» της δικομματικής κυβέρνησης μετά την αποχώρηση του Κουβέλη, είναι εύθραυστο και το ατύχημα παραμονεύει.

Το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ και ούτε ο ανασχηματισμός, ούτε ο επαναπροσδιορισμός της προγραμματικής συμφωνίας, ούτε και η θέσπιση κανόνων καλύτερης λειτουργίας της κυβέρνησης, λύνουν το πρόβλημα.

Οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων βρίσκονται σε «βέρτιγκο» καθώς πρέπει να συμπορευτούν με τους χθεσινούς θανάσιμους εχθρούς και μπορεί η ιδεολογία της σωτηρίας της χώρας να είναι μια καλή συγκολλητική ουσία εξουσίας αλλά το ιδεολογικό και πολιτικό ρήγμα ανάμεσα στους πολίτες δεν καλύπτεται με διακηρύξεις.

Την ώρα που Σαμαράς και Βενιζέλος προσπαθούν να πείσουν ότι συναινούν και συγκυβερνούν για τη σωτηρία της χώρας, σκάει ο Βορίδης και βάζει φωτιά στη συγκυβέρνηση αλλά ουσιαστικά φώναξε αυτό που ψιθυρίζουν οι Νέοδημοκράτες.

Αλλά από την άλλη με «τσεκούρι» έσπασε τη βιτρίνα της δικομματικής και διέλυσε το νέο success story των Σαμαρά και Βενιζέλου. 

Εκεί που πασχίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να πείσουν ότι ξεπέρασαν το κακό τους παρελθόν, έσβησαν τις διαχωριστικές γραμμές για τη σωτηρία του τόπου, ξαφνικά μια δήλωση προκαλεί αναταράξεις.   Μια αποστροφή του Μάκη Βορίδη στο Συνέδριο της ΝΔ ήταν αρκετή για να δυναμιτίσει το κλίμα, «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».

Τι είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ;

«Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο  Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Σε δημοκρατία ζούμε, οι απόψεις μπορούν να διατυπώνονται ελεύθερα, είναι όμως έτσι τα πράγματα;  

Δεν εξετάζουμε την ορθότητα της άποψης αλλά τον παραλογισμό αυτής της συγκυβέρνησης, την παραδοξότητα μια δικομματικής σύμπραξης στο όνομα της δήθεν σωτηρίας της χώρας που ξεγυμνώνεται με την πρώτη ευκαιρία.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν τον Ανδρέα-που είναι ο ιδρυτής-κάτι σαν τοτέμ που πρέπει όλοι να προσέχουμε τι λέμε, όπως και για τη ΝΔ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ο Βορίδης διέπραξε πολιτικό λάθος, γιατί έχει επιλέξει να στηρίζει με κλειστά μάτια, τα μνημόνια, τους δανειστές μας και τις επιθυμίες τους στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, επομένως τέτοιες παρεκκλίσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα δεν συγχωρούνται…   

Το λάθος του Βορίδη είναι ότι ανοίγει μέτωπα σε μια χρονική που Σαμαράς και Βενιζέλος προσπαθούν να υποδυθούν ότι για τη σωτηρία της χώρας απαιτείται συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία των δύο κομμάτων. Που προσπαθούν να μας πείσουν για το τέλος των ιδεολογιών, λες και ζούμε σε καμιά Αφρικανική χώρα…Ε σε αυτήν τη χώρα, ο κ. Βορίδης είναι λάθος! 

Διότι αν βγουν οι Πασόκοι και βρίζουν τον Καραμανλή και μετά οι Νεοδημοκράτες και τα ρίχνουν  στον Σημίτη και μετά ξανά στο νεώτερο Καραμανλή και ξανά μετά στον Γιώργο, τότε είναι σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στο δρόμο για το Μαξίμου…

Το δεύτερο λάθος του Βορίδη, που μελλοντικά μπορεί να του βγει σε καλό, είναι ότι έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τον Σαμαρά και την ιδεολογία της σωτήριας που θέλει να επιβάλλει στο κόμμα.

Ο Πρωθυπουργός δεν έκαστε με σταυρωμένα χέρια και από το βήμα του συνεδρίου άδειασε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος του, «Και βέβαια, όπως κάθε μεγάλος αγώνας, ο αγώνας αυτός έχει και αντιπάλους! Κι οι αντίπαλοί μας είναι τριών ειδών: Πρώτον, όσοι είναι κολλημένοι στα ιδεολογήματα του χθες…»

Ο κ. Βορίδης έδωσε και το δικαίωμα σε συνομιλητές του κ. Σαμαρά να λένε «ότι κάτι ήξερε που δεν τον έκανε υπουργό»,επίσης προσέφερε τη δυνατότητα σε πολλούς αντιπάλους του να σχολιάσουν, «έχει τη γνώμη του για τον Αντρέα Παπανδρέου και εμείς  να κρίνουμε-ότι τα λέει- ένας παλιός ΕΠΕΝίτης που μεταπήδησε στο ΛΑΟΣ και στη συνέχεια βρέθηκε στη ΝΔ, χωρίς να ξεχνούν το τσεκούρι…».

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι όλα αυτά ρίχνουν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για ακραία Ν.Δ. , που αν και διαφημίζει ότι άλλαξε έχει εντάξει ακροδεξιά στοιχεία… Και αν ο  Μάκης Βορίδης δεν είναι στην κυβέρνηση δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Άδωνη Γεωργιάδη που βγήκε και συμφώνησε με τον ομοϊδεάτη του από τον ΛΑΟΣ και πλέον θα έχει σοβαρό πρόβλημα από την Ιπποκράτους.   

Και τέλος σε σχέση με το τι έκανε ή όχι ο Αντρέας Παπανδρέου, έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό και όπως στα ιστορικά γεγονότα έτσι και στην πολιτική, είναι λάθος να βλέπεις τον Αντρέα της δεκαετίας του ’80 με την σημερινή οπτική γωνία και τα γεγονότα.

Και μπορεί ο κ. Βορίδης να ήθελε να δρέψει μερικές δεξιές δάφνες, αλλά συσπείρωσε το ΠΑΣΟΚ, από τον Καρύδη μέχρι τη Γεννηματά  κι από τον Καρχιμάκη μέχρι τον Κουκουλόπουλο ζωντανεύοντας τα αντιδεξία αντανακλαστικά, που αν φουντώσουν η ΝΔ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. 

Βέβαια και στο ΠΑΣΟΚ, είναι  άκρως εξοργιστική η τακτική να υποδύονται τις «μωρές παρθένες», γιατί γνωρίζουν πολύ καλά με ποιους συγκυβερνάνε…       

Η συμβίωσή του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλό είναι αναγκαστική και τα προβλήματα είναι υπαρκτά, ενώ δεν επουλώνονται εύκολα οι πληγές που υπάρχουν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς τους δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και άρα προσωρινά θα επέλθει νηνεμία, παρά τις εκατέρωθεν διαρροές και τις ενοχλήσεις.


σχετικα αρθρα