Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Οι πρώτες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ ήρθαν από τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη δικομματική συνεργασία στο όνομα της εθνικής σωτηρίας.
 
Πέρα από τους παραδοσιακούς επικριτές των πολιτικών επιλογών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τα χρόνια του μνημονίου - Αριστερή Πρωτοβουλία και Κίνηση των 75 -  φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά ιστορικά στελέχη που παραμένουν στην Ιπποκράτους και δεν διατίθενται να αφήσουν την ιστορία και τα σύμβολα  του Κινήματος να γίνουν βορά στο βωμό της συγκυβέρνησης. 
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Οι δημοσκοπικές μετρήσεις από τη μια και η απομάκρυνση από τις ιδεολογικές αξίες και αρχές από την άλλη που καταλογίζουν πολλά στελέχη, πιέζουν ασφυκτικά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
 
Οι δηλώσεις Βορίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου αποτέλεσαν την κόκκινη γραμμή για πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος που μπορεί να «καταπίνουν» πολλές επιλογές της ηγεσίας σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής ωστόσο ένιωσαν κάτι σαν ιεροσυλία απέναντι στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και αντέδρασαν σφοδρότατα με εκφράσεις που δεν έχουν προηγούμενο ενώ η Ιπποκράτους απάντησε τρεις μέρες αργότερα με μια «χλιαρή» δήλωση του Προέδρου της. 
 
Την ίδια ώρα η αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας που επισημοποιήθηκε σήμερα με ανοιχτή επιστολή λάβρο του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ καθώς και η διαρκώς επικριτική στάση της «Κίνησης των 75» και του Μιχάλη Καρχιμάκη που εμφανίζονται πιστοί στην ιδεολογική βάση και τα θεμέλια του Ανδρέα Παπανδρέου δημιουργούν ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό του κόμματος. 
 
Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα είναι ραγδαίες όταν το κόμμα θα πάει «ταμείο». Οι εκλογές, όποτε και να γίνουν θα είναι το ορόσημο για το μέλλον του κόμματος και της σημερινής του ηγεσίας καθώς τότε θα τελειώσει η περίοδος χάριτος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι αξιοπρεπές και οπωσδήποτε διψήφιο τότε τα πράγματα για τον Βενιζέλο δεν θα έχουν επιστροφή.