Ολοκληρώθηκε η ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εν όψει της επανέναρξης του ελέγχου της τρόικας, από το απόγευμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα ειδικά σε ό,τι αφορά στον τομέα του δημοσίου και την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων. Όπως είπε ο ίδιος παράγοντας η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει τα ονόματα των 12.500 υπαλλήλων και προτίθεται να ζητήσει από τους ευρωπαίους δανειστές την παράταση της ρύθμισης, με μηναίο στόχο, δηλαδή να συγκεντρώνονται κάθε μήνα τα ονόματα όσων πρόκειται να μετακινηθούν αναλόγως των αναγκών της κάθε υπηρεσίας. 

Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε, «ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup της 8ης Ιουλίου». Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας εάν η δόση των 8,1 δισ. ευρώ θα δοθεί σε «δόσεις», ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, είπε «ελπίζουμε πως όχι».

Από την πλευρά τους, οι παράγοντες του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι προτείνεται στην τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο για το κλείσιμο της «τρύπας» στον ΕΟΠΠΥ, την όποια υπέρβαση δαπάνης να τη χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές. «Το σύστημα είναι έτοιμο, εμείς θα βάλουμε τα νούμερα», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ενώ, δήλωσαν «είμαστε ευτυχείς» σχετικά με την απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, να τοποθετήσει ελεγκτές στον ΕΟΠΥΥ και τους προκάτοχους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.