Η πρώτη επίσημη αντίδραση για το αμερικανικό σκάνδαλο κατασκοπείας με τις παρακολουθήσεις Ευρωπαϊκών Διπλωματικών Αρχών στην Ευρώπη - και ελληνικών - ήρθε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα.

Το υπουργείο παρακολουθεί το σκάνδαλο που έφερε στο φως η GUARDIAN, ανέφερε ο κ. Κούτρας. Αναλόγως, θα ζητηθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις, τόνισε, όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση των στοιχείων. 

«Καταρχήν, δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Θα ήθελα, όμως, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών.

Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας.

Το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή».