current views are: 1

1 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση17:16

Ενοχλημένοι οι Γερμανοί από την παρουσία των Ρώσων στην Κύπρο

Δεν βλέπει με καλό μάτι η Γερμανία τη χρήση των κυπριακών στρατηγικών υποδομών από τη Μόσχα. Εδώ και καιρό το Κρεμλίνο θέλει να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Μεγαλονήσου για το Πολεμικό Ναυτικό της, αφού πλέον η Συρία δεν προσφέρεται  και η Μόσχα θέλει να έχει μία βάση  στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η Δαμασκός  «βράζει».

Δημοσίευση 17:16’
αρθρο-newpost

Δεν βλέπει με καλό μάτι η Γερμανία τη χρήση των κυπριακών στρατηγικών υποδομών από τη Μόσχα. Εδώ και καιρό το Κρεμλίνο θέλει να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Μεγαλονήσου για το Πολεμικό Ναυτικό της, αφού πλέον η Συρία δεν προσφέρεται  και η Μόσχα θέλει να έχει μία βάση  στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η Δαμασκός  «βράζει».

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Δεν βλέπει με καλό μάτι η Γερμανία τη χρήση των κυπριακών στρατηγικών υποδομών από τη Μόσχα. Εδώ και καιρό το Κρεμλίνο θέλει να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Μεγαλονήσου για το Πολεμικό Ναυτικό της, αφού πλέον η Συρία δεν προσφέρεται και η Μόσχα θέλει να έχει μία βάση στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η Δαμασκός «βράζει». Το Κρεμλίνο εξαργυρώνει τις οικονομικές σχέσεις που έχουν οι υπήκοοι και οι εταιρίες της με την Κύπρο και μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων  και από την άλλη η Λευκωσία δεν έχει και κανένα λόγο να αρνηθεί καθώς δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ αφού εδώ και δεκαετίες η Άγκυρα  ασκεί βέτο και δεν την αφήνει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Και δεν φαίνεται να ανησυχεί  μόνο η Γερμανία  καθώς ενόχληση εκφράζουν και άλλα δυτικά μέσα ιδιαίτερα μετά τα όσα επιβεβαίωσε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης περί του πρόσφατου  ρωσικού αιτήματος χρήσης της αεροπορικής βάσης της Πάφου από την αεροπορία της Ρωσίας.  Πάντως τον τελευταίο αρκετά συχνά ακούγονται  από τη «Deutsche Welle»  φωνές διαφόρων αναλυτών για τις «λοξές ματιές της Λευκωσίας προς τη Μόσχα». 

«Αυτό σίγουρα έχει σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο λιμάνι της Ταρτούς» δήλωσε  στην Deutsche Welle η συνεργάτης του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) Μαργκαρέτε Κλάιν.  Στις 19 Ιουνίου τρία πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν για ανεφοδιασμό στη Λεμεσό, ενώ τον Μάιο είχε προηγηθεί το καταδρομικό πλοίο «Μόσχα», επικεφαλής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. 

Κάποιοι πιστεύουν ότι η κινήσεις της Μόσχας εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. «Η Ρωσία θα ήθελε να αναλάβει και πάλι ρόλο υπερδύναμης» εκτιμά η Μαργκαρέτε Κλάιν από το ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής. Για τον σκοπό αυτόν προετοιμάζει μία μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο, την οποία άλλωστε ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αποκαλεί «στρατηγικά σημαντική περιοχή». Πιθανή θεωρείται η αποστολή μοίρας ρωσικών πλοίων, όπως συνέβαινε επί Σοβιετικής Ένωσης, όταν 30 έως 50 πλοία περιπολούσαν συνεχώς στη Μεσόγειο δίνοντας το παρόν απέναντι στον αμερικανικό έκτο στόλο. 

Πολλοί αμφιβάλλουν πάντως για την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει μία σημαντική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο. «Πρόκειται μάλλον για πολιτική συμβολισμών» δηλώνει η Μαργκαρέτε Κλάιν, ενώ παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Ρώσος αναλυτής Αλεξάντερ Γκολτς. «Η βασική αποστολή της ρωσικής μοίρας πλοίων θα είναι απλώς …να υπάρχει» λέει ο Γκολτς στην Deutsche Welle. «Η Ρωσία ούτως ή άλλως δεν έχει πολλά πλοία και δεν διαθέτει παρά μόνο ένα αεροπλανοφόρο», υπενθυμίζει ο Ρώσος αναλυτής. 

Τόσο ο ίδιος, όσο και η Μαργκαρέτε Κλάιν από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην εμφύλια σύρραξη της Συρίας αλλά  θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να ανησυχεί γι αυτό το ενδεχόμενο καθώς η Ρωσία δεν έχει αυτή τη στιγμή στρατιωτική μηχανή.

 


σχετικα αρθρα