current views are: 1

1 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση18:32

«Όχι» της προανακριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ για παράταση και κατηγορητήριο

Απορρίφθηκε με πλειοψηφία 7-6 από την προανακριτική επιτροπή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση των εργασιών και επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Δημοσίευση 18:32’
αρθρο-newpost

Απορρίφθηκε με πλειοψηφία 7-6 από την προανακριτική επιτροπή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση των εργασιών και επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Απορρίφθηκε με 7 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να παραταθούν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Η απόφαση αυτή δημιούργησε εντάσεις στην αποψινή συνεδρίαση, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνουν όσα ανέφεραν και το πρωί στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ότι υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που καθιστούν αναγκαία την παράταση των εργασιών.

Εκκρεμότητες οι οποίες, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνίστανται στο γεγονός ότι το ΣΔΟΕ δεν έχει εκδώσει συνολικό πόρισμα για το σύνολο της φοροδιαφυγής των καταθετών της λίστας και άρα παραμένει άγνωστο το εύρος της ζημίας του δημοσίου. Επίσης, όπως σημειώνουν, για το ότι δεν έχουν διαβιβαστεί ακόμη στην προανακριτική επιτροπή τα στοιχεία της ιρλανδικής Αρχής για τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονταν πίσω από το fund με το μεγαλύτερο ποσό της λίστας, αυτό των 562 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εντάσεις δημιούργησε και η άρνηση της πλειοψηφίας να συναινέσει στην επέκταση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να περιληφθεί σε αυτό και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας και Σταύρος Κοντονής κατήγγειλαν ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία προσήλθε με επίφαση διαβούλευσης για μια προαποφασισμένη και προσυνεννοημένη κατάληξη» τονίζοντας ότι «για μια ακόμη φορά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λειτούργησαν από κοινού».

Κατήγγειλαν ταυτόχρονα ότι «ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να σιωπά αν και η κατάθεσή του στην προανακριτική διαψεύδεται και από τα εργαστηριακά ευρήματα και από έγγραφες αποδείξεις», επισημαίνοντας ότι έχει απορριφθεί και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν σε κατάθεση οι τρεις καταθέτες-δικαιούχοι των λογαριασμών που αναγνώστηκαν από τον υπολογιστή που ανοίχθηκε το βράδυ της 8ης Ιουλίου του 2011.

Ειδικά για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι η μη ένταξή του στο κατηγορητήριο λειτουργεί μόνο επ’ ωφελεία των εμπλεκομένων. Μάλιστα, για την απάντηση του προέδρου της Επιτροπής «φέρτε μας τριάντα υπογραφές να το συζητήσουμε στην Ολομέλεια», η οποία αποδίδεται στον κ. Μαρκογιαννάκη, σχολιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «δηλωτική των προθέσεων μιας επίορκης πλειοψηφίας».

Επίσης, σύμφωνα με την εικόνα που δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα λεχθέντα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μαρκογιαννάκης άνοιξε θέμα παραγραφής για τα αδικήματα που αφορούν τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Η προανακριτική θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις των κομμάτων για το πόρισμα.


σχετικα αρθρα