Ούτε 24 ώρες μετά τη χθεσινή κυβερνητική κρίση που δημιούργησε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος, η κυβέρνηση προαναγγέλλει -μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου- ότι ... η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίζει διατάξεις, ακόμη κι αν δημιουργήθηκαν από υπουργούς, αν αυτές δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς με τους βουλευτές και δεν έχει επέλθει συμφωνία.

Σε δηλώσεις του σήμερα στον ΒΗΜΑ 99.5, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, επεσήμανε ότι υπήρχε λανθασμένη διατύπωση στη ρύθμιση του νομοσχεδίου για τα "κλειστά" επαγγέλματα που αφορούσε τις δικηγορικές εταιρείες, παρά την προηγούμενη διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών και γι΄ αυτό έγινε αλλαγή μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ότι θα καταψηφιστεί από κυβερνητικούς βουλευτές.

«Αντί να πηγαίναμε σε άνοιγμα του επαγγέλματος, πηγαίναμε σε καρτελοποίηση», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει στην ίδια "γραμμή": «Πρέπει να συνηθίσουμε -και το προαναγγέλλω- ότι από εδώ και πέρα όπου υπάρχουν διαφωνίες, θα γίνεται διάλογος. Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να καταλήγει σε κάποια συμφωνία. Ειδάλλως, δεν σημαίνει εξ ορισμού πως ό,τι φέρνει ο υπουργός πρέπει να ψηφίζεται. Άλλο μια διάταξη που είναι κεντρική πολιτική του κόμματός μας, βεβαίως και θα ψηφιστεί, γιατί στηρίζουμε τη γενική πορεία μας, και άλλο μια διάταξη που έβαλε ο Χ ή ο Ψ υπουργός σε ένα νομοσχέδιο, που δεν είμαστε υποχρεωμένοι χωρίς διάλογο και χωρίς συμφωνία να το ψηφίζουμε».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των ημιυπαίθριων ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε: «Νομίζω ότι χτύπησε ένα καμπανάκι και αυτό το καμπανάκι ελήφθη από όλες τις πλευρές. Για να μην επαναλαμβάνονται περιπτώσεις σαν κι αυτή του κ. Ντόλιου, πρέπει να έχεις ένα επιτελείο, το οποίο να βλέπει πριν την απόφαση τι συνέπειες θα έχει για τον πολίτη. Οπότε, να προλαμβάνει το λάθος».

Είναι προφανές ότι μετά το σάλο που δημιουργήθηκε χθες, η κυβέρνηση υπερθεματίζει, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και να “μπλοκάρει” την κριτική από την αντιπολίτευση. Η δήλωση όμως του κ. Πρωτόπαπα, από τη μία καταγράφει επίσημα ως υπαρκτές τις “λαδιές” -ακόμη και υπουργών, βλ. πρόσφατη κ. Ρέππα για συμβούλους αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ- και από την άλλη δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά αν το -κυβερνών- κόμμα του λειτουργεί έστω και κατ' ελάχιστο.