Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Το 9ο Συνέδριο της ΝΔ φαίνεται ότι ήταν το τελευταίο του κόμματος, τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή του. Το προσκλητήριο για ενότητα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός και πέραν της Κεντροδεξιάς, προς όλους τους πολίτες, ήταν το σήμα για να ξεκινήσει η μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε νέο κόμμα και για να αρχίσει η ανασυγκρότηση της χώρας.

Βεβαίως η συχνή αναφορά στη «Νέα Ελλάδα» δεν σημαίνει πως αυτό θα είναι και το όνομα του νέου κόμματος, αλλά έχει να κάνει με τη δημιουργία της Ελλάδας του μέλλοντος. Σε αυτό το πλάνο για την επόμενη ημέρα, στόχος του Αντώνη Σαμαρά, είναι να μπορέσει η Κεντροδεξιά, να ηγηθεί του νέου πολιτικού σκηνικού που αυτή τη στιγμή σχηματοποιείται, έχοντας την ισχυρή στήριξη της αστικής τάξης, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων.

Με το νέο ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ να έχει μπει σε συγκεκριμένο πλαίσιο από τον κ. Σαμαρά, και την πολιτική αντιπαράθεση να έχει πάρει νέα μορφή (δεν γίνεται πια λόγος για μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αλλά για μεταρρυθμίσεις ή εμμονή στο χθες), τα δύο πρώτα ηχηρά «παρών» στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού, ήρθαν μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες από τον Κώστα Μαρκόπουλο και τον Θόδωρο Σολδάτο, ενώ αναμένονται και άλλες επιστροφές ή προσχωρήσεις.

Ο κ. Σαμαράς με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησε την ένταξη των δύο ανεξάρτητων μέχρι τώρα, βουλευτών, στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στους 155. Ωστόσο η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού οργανισμού δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη συγκρότηση ενός σύγχρονου με τις απαιτήσεις της κοινωνίας, ιδεολογικού πλαισίου, αλλά και με την ανανέωση σε πρόσωπα, όργανα, δομές και τρόπο λειτουργίας.

Υπό το πρίσμα αυτό έγινε και η εκλογή των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, όπου σάρωσαν τα μέλη του Οργανωτικού, ψηλά στη λίστα βρίσκονται και οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, που πλέον πιάνουν το τιμόνι σε κρίσιμες κομματικές θέσεις, στο πλαίσιο της ανανέωσης που είχε προαναγγείλει ο κ. Σαμαράς.

Στελέχη πρώτης γραμμής, που βρίσκονταν καθημερινά σε επαφή με την κομματική βάση και τον κόσμο, όπως ο Γιώργος Λουλουδάκης και ο Αλέκος Κόκκαλης, βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν υπήρξαν μπλοκ στην ψηφοφορία και περισσότεροι από τους μισούς, εκλέχθηκαν για πρώτη φορά, ανανεώνοντας το κορυφαίο κομματικό όργανο, κατά 55,5%!

Παράλληλα ψηλά στα αποτελέσματα, φιγουράρουν ονόματα όπως του «νεολαίου» Γιάννη Σμυρλή, στον οποίο εμπιστεύτηκε ο Αντώνης Σαμαράς τη γραμματεία Διεθνών Σχέσεων, έπειτα από την πετυχημένη πορεία του στη νεολαία του ΕΛΚ, αποδεικνύοντας πως υπάρχει μεγάλη εκπροσώπηση στη νέα σύνθεση της Π.Ε. και των παραγωγικών ηλικιών (έξι στους δέκα είναι μεταξύ 26 και 50 ετών).

Εντύπωση προκαλεί και η πλειοψηφία που έχουν τα στελέχη υψηλού μορφωτικού επιπέδου, καθώς το 75% των μελών, είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Η στελέχωση του κόμματος με ανθρώπους που έχουν τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά, στοχεύει, η Νέα Δημοκρατία να μπορέσει, από τα ενοχικά σύνδρομα που αφήνει πίσω της, να περάσει στη μάχη των ιδεών.

Τα νέα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, αναμένεται να εκλέξουν στις διαδικασίες που προγραμματίζονται για το Σάββατο, τον καινούριο Γραμματέα του κόμματος και τα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας. Για τη θέση του Γραμματέα, μοναδική υποψηφιότητα μέχρι σήμερα φαίνεται πως είναι αυτή, ενός νέου επίσης ανθρώπου, του πρώην Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Αντρέα Παπαμιμίκου.