Συνεχίζονται οι καταγγελίες και οι ερωτήσεις στη Βουλή έπειτα από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του newpost για το μέλλον των ΕΑΣ και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από ένα ενδεχόμενο λουκέτο.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή και δημοσίευμα του newpost, για «χορό συμφερόντων διαπλοκής» μέσω ΤΑΙΠΕΔ, που «καταδικάζει σε θάνατο» τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΑΣ ΑΒΕΕ), αφήνει στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και διευκολύνει την επιβολή βαρύτατου προστίμου από την Ε.Ε., κάνει λόγο σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας.

Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται, όπως έκανε και με την ΕΡΤ, να βάλει λουκέτο στον όμιλο ΕΑΣ ΑΒΕΕ, την ώρα που οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ το ΥΠΕΘΑ έχει σταματήσει να καταβάλει τα οφειλόμενα, αν και στους κωδικούς του προϋπολογισμού του έχουν εγγραφεί 750 εκατ.ευρώ για εξοπλιστικές συμβάσεις, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί στο σύνολό τους.

«Η κυβέρνηση σιωπά και δεν ενημερώνει κανέναν σχετικά με τις αποφάσεις της, ώστε εύλογα να θεωρεί κανείς είτε ότι έχει περιέλθει σε αδυναμία διαχείρισης του ζητήματος, είτε ότι με πρόσχημα την "εξυγίανση" των ΕΑΣ ΑΒΕΕ μεθοδεύει την ανάθεση σε ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα των παραγγελιών πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων για την επόμενη 15ετία, οι οποίες μπορούν και πρέπει να εκτελεστούν από τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ υπό κρατικό έλεγχο» αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Δρίτσας και χαρακτηρίζει χαριστική βολή την ένταξη του ομίλου στο ΤΑΙΠΕΔ «με ταυτόχρονη παράλειψη (;) της κυβέρνησης να επικαλεστεί την εφαρμογή του άρθρου 346 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ώστε να αποφύγει την απειλούμενη επιβολή προστίμου 1 δισ. ευρώ» από την Κομισιόν.

Με βάσει τα παραπάνω ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει τα ακόλουθα ερωτήματα στους συναρμόδιους υπουργούς:

1) Γιατί δεν ακυρώνουν άμεσα την ένταξη της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να αποφύγουν την επιβολή ενός παράνομου και άδικου προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Προτιμούν την επιβολή του τεράστιου προστίμου από την διατήρηση του ομίλου υπό κρατικό έλεγχο;

2) Ποιό είναι σήμερα το ποσοστό απορρόφησης του κονδυλίου των 750 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικές συμβάσεις; Για ποιό λόγο δεν εξοφλούνται άμεσα από αυτό οι οφειλές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ και για ποιό λόγο δεν αξιοποιούν μέρος του ποσού αυτού για την παραγωγική ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση της εταιρείας, που μπορεί να είναι κερδοφόρα; 

Επανακατατέθηκε η ερώτηση Αλέκα Παπαρήγα για τα ΕΑΣ

Την ίδια ώρα, επανακατατέθηκε η επίκαιρη ερώτηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, προς τους υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ Α.Ε.).

Στην ερώτηση εκφράζεται η αντίθεση του ΚΚΕ στην «πολιτική διάλυσης, ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που εφαρμόζει κι αυτή η κυβέρνηση και αναδεικνύει τους κινδύνους, τις γενικότερες αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής κατά των εργαζομένων και της αμυντικής ικανότητας της χώρας».

Η κυρία Παπαρήγα σημειώνει ότι τα εργοστάσια είναι παραγωγικά νεκρά από την έλλειψη παραγγελιών και πρώτων υλών, ενώ οι εργαζόμενοι ΕΑΣ είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα επιβίωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτά την κυβέρνηση ποια μέτρα θα πάρει για να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση της εταιρείας, ενώ ζητεί να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στις θέσεις του ΚΚΕ και στη γενικότερη κριτική που ασκούν οι εργαζόμενοι τονίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική επιδιώκει τη συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση ή και το κλείσιμο της μοναδικής στη χώρα πολεμικής βιομηχανίας όπλων και πυρομαχικών.