Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Με ιδιαίτερη προσοχή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τις συνομιλίες που έχει η τρόικα με τους Έλληνες αξιωματούχους  αφού πεποίθηση τους είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιθυμούν την εφαρμογή και νέων μέτρων.

Το Οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει και νέο μνημόνιο και νέα μέτρα αφού το σχέδιο σωτηρίας της χώρας δεν έχει καμία λογική και άρα κανένα αποτέλεσμα.

Άλλωστε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του μνημονίου μέσα στην κυβέρνηση όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζουν να τα έχουν χαμένα μπροστά στις απαιτήσεις των εκπροσώπων της τρόικας.

Όπως ισχυρίζονται οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παράλληλα με  το νέο πακέτο μέτρων έρχεται και ο εκβιασμός για την μη εκταμίευση της δόσης μέσα από ξένα πρακτορεία και δημοσιεύματα Ευρωπαϊκών εφημερίδων.

«Το σκηνικό αυτό το  έχουμε ζήσει πολλές φορές όλο αυτό το  διάστημα έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου. Παράλληλα με την επιβολή των νέων μέτρων έρχεται και ο «μπαμπούλας » της χρεωκοπίας προκειμένου οι πολίτες να πειστούν πιο εύκολα για την αναγκαιότητα νέων θυσιών».

Δεν διστάζουν μάλιστα να δώσουν και χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας από τους πιο δύσκολους μήνες του χρόνου δεδομένου ότι μαζί με τα χαράτσια και τις έκτακτες και τακτικές εισφορές θα έρθουν και τα νέα μέτρα ενώ οι γονείς θα υποστούν και τις συνέπειες των μνημονίων που έχουν ψηφιστεί ήδη από την Ελληνική Βουλή.

Κλιμακώνοντας πάντως και χθες ο ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση του εναντίον της κυβέρνησης επιτέθηκε και πάλι εναντίον του Αντ. Σαμαρά για το περίφημο success story.

«Μετά από ένα Σαββατοκύριακο αναδρομών και "καβγάδων'' με πρόσχημα το παρελθόν του σάπιου δικομματισμού, η επιστροφή στην κανονικότητα των καταστροφικών μνημονιακών μέτρων ενώνει τους κυβερνητικούς εταίρους και γκρεμίζει τα όποια υπολείμματα του success story αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Σαμαράς στις παρεμβάσεις του στο Συνέδριο της ΝΔ «παρέλειψε» να αναφερθεί στις νέες απαιτήσεις της τρόικας και στο νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται για φθινόπωρο.

Για τον πρωθυπουργό, το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, αυτό της ΕΡΤ και άλλων δημοσίων οργανισμών, οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αποτελούν «παράπλευρη απώλεια» της εθνικής του προσπάθειας για παράδοση της χώρας στους δανειστές.

Όσο γίνονται πιο φανερά τα αδιέξοδα του μνημονίου, τόσο γαντζώνονται σε αυτό οι μνημονιακοί εταίροι σαν ναυαγοί. Όσο οι αποτυχίες του μνημονίου συσσωρεύονται, τόσο σχεδιάζουν νέα μέτρα που θα καλύψουν τις «αστοχίες» των προηγουμένων. Όσο αντιλαμβάνονται την κοινωνική τους απομόνωση, τόσο επιδίδονται σε διχαστικά κηρύγματα. Δυστυχώς, για αυτούς ο λαός τους έχει καταλάβει και, σύντομα, θα τους δείξει την πόρτα της εξόδου».