Τη δέσμευση ότι θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ανέλαβε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο χωριό Δημαριό, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος της μειονότητας και να σπάσουν αντιλήψεις του παρελθόντος.

Συνομιλώντας με κατοίκους, ο κ. Παπανδρέου, που συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την περιοδεία του στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται απαρέγκλιτα πάνω στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας και αναγνώρισε ότι η γραφειοκρατία είναι δυνάστης και των χριστιανών και των μουσουλμάνων.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία (ΕΠΑΔ), στην οποία φοιτούν οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων. Σημείωσε μάλιστα ότι θα προτιμούσε να σπουδάζουν σε αυτό το πανεπιστημιακό πλέον τμήμα μουσουλμάνοι από την εν λόγω περιοχή για να επιστρέφουν αργότερα ως δάσκαλοι.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρχει η δυνατότητα οι προφορικές εξετάσεις για τους υποψήφιους οδηγούς να γίνονται και στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα ΚΕΠ της περιοχής θα ενισχυθεί η παρουσία υπαλλήλων που γνωρίζουν τουρκικά.

Σε ό,τι αφορά τα βακούφια είπε ότι θα δοθεί λύση στο θέμα με τις διοικήσεις τους και σχετικά με την καλλιέργεια καπνού που αντιμετωπίζει προβλήματα σημείωσε ότι επειδή είναι μονοκαλλιέργεια τύπου μπασμάς, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Δημάριο, που βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με δύο ώρες καθυστέρηση, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή. Η πυκνή ομίχλη δεν επέτρεψε την προσγείωση του ελικοπτέρου Super Puma που τον μετέφερε από τη Σαμοθράκη, το οποίο τελικά προσγειώθηκε στην Ξάνθη και ταξίδεψε ως το Δημάριο οδικώς.