Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

Τον κίνδυνο εξάπλωσης των εστιών έντασης στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την παρέμβαση του κ. Μακ. Βορίδη - η οποία σημειωτέον όσο περνούν οι μέρες μοιάζει με …αναμμένο τσιγάρο σε ξερό δάσος- αρχίζουν και φοβούνται αρκετοί στη Νέα Δημοκρατία αλλά  και το ΠΑΣΟΚ.

Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, στελέχη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης παραδέχονται ότι οι ισορροπίες αποδεικνύονται εξαιρετικά εύθραυστες και ότι, για μια σειρά από λόγους (πικρίες, προσωπικές στρατηγικές κα ) η συμπόρευση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τελεί υπό τη διαρκή απειλή εσωτερικών αναταράξεων που καθιστούν αμφίβολη την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος σταθερότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι η χθεσινή παρέμβαση του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδη, η οποία προφανώς ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, αντί να κατευνάσει τα οξυμένα από τη δήλωση Βορίδη πνεύματα, προκάλεσε νέο γύρο συζητήσεων, αλλά και σκληρής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο θόρυβος, μάλιστα, που προκλήθηκε, ανάγκασε τον πρωθυπουργικό σύμβουλο να εκδώσει διευκρινιστική δήλωση, προκειμένου να διαψεύσει ότι επί της ουσίας στήριξε την άποψη Βορίδη για τον Α. Παπανδρέου, όπως ερμηνεύτηκε από ορισμένους.

Σαφέστερος υπήρξε ο κ. Λαζαρίδης σε σχέση με την παρέμβαση του κ. Β. Πολύδωρα για συνεννόηση με την Χρυσή Αυγή. «Η ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να συνεργαστεί με τους Νεοναζί» είπε ο κ. Λαζαρίδης, επιδιώκοντας να κλείσει μια συζήτηση που εκτιμάται ότι θολώνει το προφίλ που επιχείρησε να φιλοτεχνήσει για το κόμμα ο κ. Σαμαράς στο πρόσφατο Συνέδριο.

Πριν αλέκτωρ φωνείσαι, ωστόσο, ήρθε το επόμενο χτύπημα, αυτή τη φορά από τον κ. Νικ. Κακλαμάνη, ο οποίος, σε νέα του παρέμβαση, υποστήριξε ότι  «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε άνοστο κόμμα για να χωρέσει κάθε καρυδιάς καρύδια»…

Το επιτελείο του κ. Σαμαρά καταγράφει με ανησυχία την κινητικότητα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επιχειρεί να αφουγκραστεί και τη στάση που θα τηρήσουν άλλα στελέχη που επί του παρόντος παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σιωπηλά, αλλά ουδείς προεξοφλεί ότι δεν θα θελήσουν να παρέμβουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στα στελέχη αυτά περιλαμβάνονται πρόσωπα που απομακρύνθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό και θεωρείται ότι έχουν ερείσματα στο κόμμα, αλλά και άλλοι που διαφωνούν με τις επιλογές Σαμαρά, αλλά έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα να μην τις δημοσιοποιήσουν.

Με αγωνία παρακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο και την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η οποία, παρά τη φαινομενική ηρεμία, παραμένει τεταμένη. Άλλωστε, πέραν όλων των άλλων, ο κ. Βενιζέλος, πρέπει πλέον να διαχειριστεί και το πόρισμα για τα οικονομικά του κόμματός του…

Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι θα πρέπει πάση θυσία να αποκλιμακωθεί το κλίμα έντασης που τροφοδοτείται από δηλώσεις όπως τις παραπάνω, αλλά και από εμπρηστικές παρεμβάσεις όπως η χθεσινή του κ. Πάγκαλου εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, διότι τα δύσκολα είναι μπροστά και οι πιθανότητες να αποδειχθεί μακρόβια η κυβέρνηση δείχνουν όλο και μικρότερες…