Γράφουν οι Πάνος Ρασσιάς και Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες του κυβερνητικού επιτελείου για να προλάβει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες εντός των επομένων πέντε ημερών προκειμένου στο Eurogroup της Δευτέρας να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα τελεσίγραφα από την ευρωζώνη έρχονται το ένα μετά το άλλο. 

Μετά το πρώτο τελεσίγραφο αξιωματούχου της ΕΕ για επίτευξη συμφωνίας εντός των επομένων τριών ημερών, σήμερα εστάλη άλλο ένα το οποίο απειλεί για πάγωμα της δόσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως εάν η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα δεν ολοκληρωθεί με συμφωνία, η επόμενη δόση προς τη χώρα μας δεν θα είναι διαθέσιμη για τους επόμενους τρεις μήνες. «Εάν δεν ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση, δεν βλέπω κάποια εκταμίευση προς την Ελλάδα τους επόμενους τρεις μήνες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης». 

Την ίδια ώρα από ελληνικής πλευράς, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση βλέπει συμφωνία με την τρόικα, μέχρι τη Δευτέρα, σε όλα τα θέματα πλην της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Σχετικά με το σενάριο καθυστέρησης της δόσης της οικονομικής βοήθειας, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. 

«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών», πρόσθεσε. 

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις 

Εντατικές είναι οι συναντήσεις των ελλήνων υπουργών με τους ευρωπαίους δανειστές. Καθημερινά πραγματοποιείται σειρά συσκέψεων ανά υπουργείο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για όλες τις ανοικτές εκκρεμότητες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. 

Χθες βράδυ μάλιστα το μισό υπουργικό συμβούλιο μετακόμισε στην οδό Νίκης, όπου μέχρι αργά το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις. Η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις και θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα. 

Σήμερα το πρωί η τρόικα επισκέφθηκε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο η συνάντηση κράτησε μόλις μιάμισι ώρα και αποφασίστηκε να επαναληφθεί αύριο στις 10 το πρωί. 

Αύριο, επίσης, η τρόικα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών ενώ στις 13:30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί και το ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Τα ανοιχτά μέτωπα και οι συμφωνίες 

Πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων είναι το Δημόσιο, όπου κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάποιος χρόνος για να προχωρήσουν τα πολλά προαπαιτούμενα, που είναι αρμοδιότητάς του και στα οποία έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως στο ζήτημα της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων. 

Δεύτερο στη λίστα είναι το ζήτημα της «μαύρης τρύπας» στον ΕΟΠΥΥ, όπου το πρόβλημα είναι μικρότερο, καθώς φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για το μηχανισμό περικοπής των δαπανών που ξεπερνούν το μηνιαίο πλαφόν, με το «ψαλίδι» να αφορά ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, χωρίς τα ποσοστά μείωσης να είναι τα ίδια και στα δύο. 

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, μετά τη συνάντηση με την τρόικα σημείωνε χαρακτηριστικά, «δεν υπερασπίζομαι τη δικαιοσύνη του μέτρου αλλά οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να ελέγξει τις δαπάνες», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «όποιο διαγνωστικό κέντρο ή κλινική αρνηθεί να προσφέρει περίθαλψη, θα βγαίνει εκτός συστήματος του ΕΟΠΥΥ διά παντός». 

Το ίδιο στέλεχος, πάντως δεν διευκρίνισε αν έτσι καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό του 1 δισ. για φέτος και 2,5 δισ. συνολικά έως το 2014. 

Το τρίτο πρόβλημα εντοπίζεται στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΑΕΕ, με την τρόικα να επιμένει για εφαρμογή του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων μέσα στο 2014 και την κυβέρνηση να εμφανίζεται ανυποχώρητη. 

Από τις διαπραγματεύσεις προέκυψε και η πρώτη θετική είδηση καθώς ανώτατη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του χρόνου δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στη ΔΕΗ, ενώ για το 2014 δεν μπορεί να υπάρξει από τώρα δέσμευση. Παράλληλα ανέφερε ότι θα υπάρχει μείωση στο βιομηχανικό ρεύμα κατά 10-15% και πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας ισχύει και προχωρά κανονικά. 

Συμφωνία επετεύχθη και για τη διάταξη που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η οποία θα έπρεπε βάσει του μνημονίου να ψηφιστεί ως το τέλος Ιουνίου. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, όμως, ανέφερε ότι είναι θέμα διαχείρισης εάν θα μπει ως προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο ή όχι. Το ίδιο στέλεχος ανακοίνωσε επίσης ότι κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να βάλουν στα προαπαιτούμενα το νέο Επενδυτικό Ταμείο, γεγονός που θεωρεί σημαντικό δεδομένων των ενστάσεων που είχαν εκφράσει επιτηρητές παλιότερα. 

Για να καλυφθούν όλα αυτά τα προαπαιτούμενα είναι απαραίτητο να ληφθούν και νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν σε ένα νομοσχέδιο-σκούπα που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα. Λόγω του κατεπείγοντος και για να ενημερωθεί χωρίς καθυστέρηση ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος που είναι το ΠΑΣΟΚ, στις χθεσινές συσκέψεις ήταν παρών και ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Φίλιππος Σαχινίδης.