current views are: 1

5 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:43

Βενιζέλος: Η τρόικα φταίει για τη σημερινή κατάσταση της χώρας

Στις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τα κρίσιμα φορολογικά νομοσχέδια αλλά και στο ρόλο του κόμματος μέσα στην συγκυβέρνηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίευση 12:43’
αρθρο-newpost

Στις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τα κρίσιμα φορολογικά νομοσχέδια αλλά και στο ρόλο του κόμματος μέσα στην συγκυβέρνηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τα κρίσιμα φορολογικά νομοσχέδια αλλά και στο ρόλο του κόμματος μέσα στην συγκυβέρνηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε πυρά τόσο κατά της τρόικας όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, παρουσιάζουμε οικονομικά αποτελέσματα, θέλουμε αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων και θέλουμε αξιόπιστους, έγκυρους αλλά θεσμικούς συνομιλητές», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της τρόικας, η οποία φέρεται να επιμένει σε εξωπραγματικές θέσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε στην τρόικα τα αίτια της σημερινής κατάστασης, η οποία -όπως είπε- ανάγεται στο πραγματικό και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της. Και τη χαρακτήρισε «υβρίδιο», το οποίο προέκυψε λόγω της κρίσης και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να προβλέψει το ενδεχόμενο μιας κρίσης. 

Όλα αυτά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνιστούν αμφισβήτηση του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, που δεν μπόρεσαν ούτε να προβλέψουν ούτε να αντιμετωπίσουν την κρίση. 

Επίσης τόνισε ότι στη χθεσινή συνάντηση των επιτρόπων ο κ. Μπαρνιέ επισήμανε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά και ότι η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που της προσφέρονται. «Δεν χρειάστηκε να το πούμε εμείς» το είπε ο ίδιος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο ατού της κυβέρνησης το οποίο δεν είναι άλλο από το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το πρωτογενές πλεόνασμα θα κατευθυνθεί μεταξύ άλλων στην ανάσχεση της ανεργίας. 

Παράλληλα όπως είπε πως πρέπει να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των οικογενειών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα. «Λένε οι συνομιλητές της τρόικας ότι έχει σημασία να καθιερωθεί η συνείδηση της υποχρέωσης να πληρώσεις το δάνειο σου», είπε και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες έχουν πλήρη συνείδηση όταν όμως είναι όλοι άνεργοι σε ένα σπίτι τότε δεν μπορούν να πληρώσουν και πρέπει να υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση».

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών δεν είναι τα δάνεια των πολιτών αλλά τα επιχειρηματικά.

«Η πρώτη κατοικία είναι η ελπίδα στην οποία έχει επενδύσει επί χρόνια μία οικογένεια.Ένα σχέδιο ζωής που πηγαίνει από γονείς σε παιδιά. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης αλλά οι περισσότεροι από αυτούς χρωστάνε ακόμα το δάνειο τους». 

Αυτό που λέμε το εννοούμε αμετάκλητα. Θα προστατευθεί πλήρως η πρώτη κατοικία των φτωχών.

Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «προϋπολογισμό της εξόδου από την κρίση», τον προϋπολογισμό που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, παρότι η συζήτηση γίνεται ενώ εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα επί των προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση. 

Τώρα, τόνισε επίσης ο κ. Βενιζέλος, χρειάζεται πραγματική και όχι ρητορική αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι είναι άδικη και βλαπτική για τη χώρα η συζήτηση για το αν η Ελλάδα θέλει ή δεν θέλει, για το δημοσιονομικό ή το χρηματοδοτικό κενό και για το χρέος.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ευχαριστημένο από τις δημοσκοπήσεις όμως το ίδιο συμβάινει και με τα υπόλοιπα κόμματα.

«Αν το ΠΑΣΟΚ λογάριαζε τις δημοσκοπήσεις δεν θα είμασταν στην ευρωζώνη, εγώ δεν θα είχα γίνει υπουργός Οικονομικών και θα είχα προστατεύσει τη δημοφιλία μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε και στα όσα ακούγονται για εσωκομματικά προβλήματα στο κόμμα. Έπαιξαν ρόλο μεμονωμένες περιπτώσεις ακραίου τυχοδιωκτισμού αλλά αυτοί τελείωσαν σαν φαινόμενα, είπε.

«Μιλάω σε εσάς και εξ ονόματος σας στον ελληνικό λαό. Γιατί ο λαός επέλεξε τη δική μας στρατηγική στην οποία προσχώρησε η Νέα Δημοκρατία και έπειτα η ΔΗΜΑΡ. Και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ήθελε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ από τον Ιούνιο του 2012 κατάφερε να υπάρχει σήμερα μία κυβέρνηση.

Σχετικά με την ελληνική προεδρία ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή θα είναι επιτυχής όσο και αν δεν το πιστεύουν κάποιοι και αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό με έναν δημοσιογράφο ευρωπαίο ο οποίος ρώτησε αν είναι ειρωνικό το ότι η Ελλάδα της κρίσης θα προεδρεύει της Γερμανίας. 

Όσον αφορά στο θέμα των υποβρυχίων ο κ. Βενιζέλος μίλησε για φούσκα του ΣΥΡΙΖΑ που έσκασε. «Περιμένουμε τον κ. Τσίπρα στις 18 Δεκεμβρίου να ακούσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη συνέχεια, για να ξέρουν πως λειτουργεί η ηγεσία τους. Γιατί άλλο κείμενο τους έδωσε και υπέγραψαν και άλλο έφερε μετά. Το ζήτημα του κ. Τσίπρα και της ομάδας του δεν είναι η διαπραγμάτευση. Είναι ένα κόμμα βαθιά αντιευρωπαϊκό. Κρατήστε τη διορθωμένη φράση του Τσίπρα ότι σε καμία τάση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τάσσεται υπέρ της εθελοντικής εξόδου από το ευρω.

Εμείς έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις, είπε ο κ. Βενιζέλος. Ξέρουμε ότι εμείς θα πρέπει να κατευθύνουμε την κυβέρνηση αυτή στην επίτευξη των στόχων της. Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα αρκεί να προχωρήσουμε με το «εμείς» και όχι με το «εγώ» στο όνομα μιας εθνικής στρατηγικής.


σχετικα αρθρα