Προκλητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του παρά το γεγονός ότι εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το τεχνητό διόγκωμα του ελλείμματος του 2009.

 «Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ από τη θέση μου για μια παράνομη άσκηση ποινικής δίωξης. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή και δεν την βαραίνει τίποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ σε επιτροπή της Βουλής την οποία έχει κληθεί να ενημερώσει για τον προϋπολογισμό της Αρχής.

Εκτός των άλλων, ο υπόδικος κ. Γεωργίου επιχείρησε να υπερασπιστεί το έργο του στην ΕΛΣΤΑΤ τονίζοντας ότι η Αρχή στα τρία χρόνια θητείας του έχει παρουσιάσει τρομερή επιτυχία στα δημοσιονομικά της.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι έχει παραιτηθεί από το ΔΝΤ και δεν υπάρχει ασυμβίβαστο όσον αφορά στην αποκλειστική του απασχόληση στην ΕΛΣΤΑΤ.

Για τη δικαστική διερεύνηση για τα στατιστικά, ο κ. Γεωργίου επέμεινε ότι ενώ στο παρελθόν τα στατιστικά στοιχεία ήταν σε δεινή θέση, κατά τα τρία χρόνια άσκησης των καθηκόντων του τα δημοσιονομικά στοιχεία έχουν επιτυχία χωρίς προηγούμενο αφού δημοσιεύθηκαν έξι φορές χωρίς καμία επιφύλαξη από τη Eurostat.

Είπε ακόμη ότι η δίωξη σε βάρος του είναι παράνομη και με βάση το ενωσιακό δίκαιο και με βάση την ελληνική ποινική δικονομία.

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος κάλεσε τον κ. Γεωργίου να απαντήσει αν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί από τη θέση του λόγω της δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα στατιστικά στοιχεία. Τον είχε καλέσει επίσης να τον ενημερώσει αν διατηρεί επαγγελματική σχέση με το ΔΝΤ.

Δεν θα υποβάλλει ούτε πόθεν έσχες

Απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες έχει λάβει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στη Βουλή. Σχετικό ερώτημα του υπέβαλε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην οποία σήμερα είναι προγραμματισμένη ενημέρωση για τον προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι είχε υποβάλει ερώτημα στην Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες η οποία του απάντησε ότι δεν περιλαμβάνεται στους υπόχρεους υποβολής πόθεν έσχες, με βάση το νόμο.

Όμως ο κ. Γεωργίου ρωτήθηκε από τη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη γιατί έχει εξαιρέσει τον εαυτό του από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, όπως οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ καταγγέλλουν, και ακόμη γιατί δεν πρέπει ένας δημόσιος λειτουργός να δίνει πρώτος το καλό παράδειγμα καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές. Υπέβαλα αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία για να εξαιρεθώ διότι δεν θα είχα κανένα όφελος από αυτή την εισφορά, είπε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ. «Δεν είναι θέμα της επιτροπής τα προσωπικά μου θέματα», δήλωσε λίγο αργότερα.

 Ο κ. Γεωργίου δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τη δήλωση εμπιστευτικότητας την οποία υποχρεώθηκαν να υπογράψουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είπε ο πρόεδρος της Αρχής, η τήρηση του απορρήτου συνάδει με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και αφορά την τήρηση εμπιστευτικότητας και απορρήτου των στοιχείων που συγκεντρώνει η ΕΛΣΤΑΤ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η ΕΛΣΤΑΤ δεσμεύεται ότι δεν θα δώσει τα στοιχεία πουθενά ούτε καν σε φορολογικές και δικαστικές ή άλλες αρχές, σημείωσε ο κ. Γεωργίου.