«Διχογνωμία» ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σημειώθηκε για το ζήτημα του ελληνικού χρέους κατά την κοινή τους συνέντευξη τύπου στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «το ζήτημα της περαιτέρω διαγραφής του ελληνικού χρέους είναι εκτός ημερήσιας διάταξης». Ο κ. Βεστερβέλε υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι σημασία εχει το πρόγραμμα και όχι τα σενάρια λέγοντας χαρακτηριστικά«όχι σε νέες σπέκουλες πριν να γίνει η δουλειά».

Παράλληλα, έκανε αναφορά στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, σημειώνοντας ότι «τις γνωρίζουν η Ευρώπη και η Γερμανία».

Ο κ. Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι τα πράγματα κινούνται στην Ελλάδα και χαιρέτισε τις επιτυχίες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, καλώντας να μη μειωθεί η ώθηση προς τις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο έλληνας ομόλογός του ανέφερε ότι «υπάρχει πολιτική δέσμευση του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους και αυτή είναι ξεκάθαρη».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την πορεία της Ελλάδας μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό πολιτικό κεκτημένο» την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε επίσης το πολύ καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η Αθήνα περιμένει επίσης την επίσκεψη του «παλαιού φίλου και συναδέλφου» κ. Σόιμπλε. Αναφερόμενος στις επιτυχίες του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει ταχύτερα από ότι πιστεύεται στις αγορές. Η ελληνική οικονομία ανασυγκροτείται και η Ελλάδα ανακτά τη θεσμική της αυτονομία, κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, λέγοντας ότι «συνεχίζονται» και ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας».