Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Την επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης επιζητούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως φαίνεται πως η επεξεργασία και συγγραφή της θα καθυστερήσει κι άλλο...

Ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος την περιέγραψε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως έναν «χάρτη συγκεκριμένων επιλογών επί του πρακτέου» και όχι ως ένα κείμενο αρχών κάνοντας αρκετούς βουλευτές του κόμματος να πιστέψουν ότι η νέα συμφωνία μπορεί να περιοριστεί στο γενικό πολιτικό πλαίσιο που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις Σαμαρά και του ιδίου στο πρώτο υπουργικό. Κάτι που άλλωστε είπε εμμέσως και ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του. 

Ο Κώστας Σκανδαλίδης πάντως δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός πως δεν υπάρχει γραπτό κείμενο και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει σταθερά να το απαιτήσει, να το διαμορφώσει άμεσα και να το επικυρώσει. Συγχρόνως όμως μετέφερε και την δυσπιστία του για τον πρωθυπουργό λέγοντας πως δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το κυρίαρχο συστατικό της επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας είναι η φράση που λέει «όχι νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα» γιατί δεν τα αντέχει η οικονομία, η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι ακριβώς αυτό το σημείο μπορεί να είναι και η αιτία της καθυστέρησης στην συγγραφή της επικαιροποιημένης συμφωνίας.

Γιατί ουδείς στην κυβέρνηση, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει στην παρούσα φάση ότι δεν θα απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα από την τρόικα. Εκ των πραγμάτων τότε, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, κι η κυβέρνηση αναγκαστεί να συρθεί σε νέα μέτρα  αυτομάτως η νέα συμφωνία δεν θα έχει κανένα νόημα και θα γίνει σημαία στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, ο κ. Βενιζέλος έκλεισε και τον κύκλο των προσώπων που συγκροτούν το τριγωνικό σχήμα Βουλή-κυβέρνηση-κόμμα και υπέδειξε τον Παναγιώτη Ρήγα για την θέση του γραμματέα της ΚΟ και τον Πάρη Κουκουλόπουλο για την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Ο Γιάννης Δριβελέγκας προτάθηκε για την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής καθώς ο Δημήτρης Κρεμαστινός απέρριψε ευγενικά την θέση προτιμώντας να παραμείνει στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων.