Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Στην Ευρωβουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ για το θέμα της ΕΡΤ. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής αφού επέρριψε σοβαρές ευθύνες για το κλείσιμο της Κρατικής τηλεόρασης και στην Κομισιόν  στην συνέχεια είχε έντονη αντιπαράθεση με την Ευρωβουλευτή της ΝΔ Ρόδη Κράτση η οποία υποστήριξε ότι για το μαύρο στην ΕΡΤ ευθύνονται οι εργαζόμενοι αφού «δεν υπάκουσαν στην απόφαση και ήθελαν πειρατικά , οι ίδιοι να εκπέμπουν».

Στην ομιλία του ο Νίκος Χουντής, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Επίτροπο ο οποίος είχε διατυπώσει την άποψη ότι δεν ευθύνεται η Κομισιόν του είπε  μεταξύ άλλων «Κύριε Επίτροπε, δε νομίζω ότι μπορείτε να κρύβεστε πίσω από αυτή την τοποθέτηση. Είσαστε το ίδιο υπόλογοι. Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι προέβη σ’ αυτή την ενέργεια, τη βάρβαρη και πραξικοπηματική, διότι πρέπει να κάνει 4000 απολύσεις, για να πάρει τη δόση στο τέλος του χρόνου.

Σήμερα λοιπόν, αντιληφθείτε ότι υπόλογη δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση. Υπόλογη είναι και η Κομισιόν διότι καλύπτει αυτή τη βάρβαρη, πραξικοπηματική, πρωτοφανή πράξη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ωφεληθούν «Τα ιδιωτικά κανάλια και όσοι περιμένουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία», ενώ χαμένοι θα είναι «η δημοκρατία, η ελευθερία του τύπου, ο πολιτισμός, η σύγχρονη ιστορία της χώρας μας και οι εργαζόμενοι που απολύονται».

Στην τοποθέτηση του Νίκου Χουντή απάντησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ροδή Κράτσα, λέγοντας:

«Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πολύ συζητήθηκε το μαύρο. Το μαύρο δεν ήταν η επιλογή στο προσωρινό αυτό κλείσιμο. Θα μπορούσε η ΕΡΤ, μη λειτουργώντας κανονικά, να έχει επαναλαμβανόμενες παλαιότερες εκπομπές.

Το μαύρο επήλθε γιατί οι εργαζόμενοι δεν υπάκουσαν στην απόφαση και ήθελαν πειρατικά, οι ίδιοι, να εκπέμπουν. Τα διευκρινίζουμε τα πράγματα σαν μία υπόθεση που δεν είναι απλή στο να την καταλάβουν οι συνάδελφοι».