Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε είχε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μία μέρα μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της διάσκεψης για την ανεργία των νέων στην Ε.Ε.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

«Τα μηνύματα που υπάρχουν λένε ότι στην Ελλάδα άρχισε κάτι να κινείται, έχουμε καλές ειδήσεις, έχουμε μια υποσχόμενη ανάπτυξη και εμείς από την πλευρά μας θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα και να γίνουν επενδύσεις» είπε. Μάλιστα όπως είπε με τον κ. Σαμαρά συζητήσανε το πολύ σημαντικό, όπως χαρακτήρισε, θέμα της ανεργίας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Αιγύπτου.

Καταλήγοντας ο κ. Βεστερβέλε αποσυνέδεσε τις γερμανικές εκλογές με την ελληνική πραγματικότητα. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, οι γερμανικές εκλογές δεν έχουν να κάνουν με την ελληνική πραγματικότητα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πρώτα από όλα καλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, βρεθήκαμε μέσα σε μια πολιτική και γεωπολιτική αναταραχή. Αλλά μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα  στέκεται όρθια. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν πάτε πίσω το χρόνο θα δείτε ότι ένα χρόνο πριν, τι είχαμε; Αλλά η κατάσταση είναι από πολλές απόψεις ανησυχητική, αν σκεφτείτε το τί συμβαίνει γύρω στον κόσμο και εκτιμούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Και αυτή η σταθερότητα εξυπηρετεί στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για αυτό που θέλουμε, την ανάπτυξη. Ξανά, σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ και σας ευχαριστώ που στέκεστε φίλος της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την φιλοξενία. Είναι πραγματικά μεγάλη μου ευχαρίστηση να βρίσκομαι πίσω στην Αθήνα. Έρχομαι με το μήνυμα του σεβασμού, της στήριξης και του κουράγιου. Θεωρώ ότι το πλοίο άρχισε να σαλπάρει όταν ήσασταν στην ακτή, τα πανιά στήθηκαν για τις επενδύσεις στην Ελλάδα οι οποίες θα φέρουν περισσότερο ευημερία στους πολίτες της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, να εκφράσω την αληλλεγύη μας και να στείλω το μήνυμα του κουράγιου και πως ότι πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη χθεσινή του επίσκεψη στο Βερολίνο λέγοντας: «Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση στο Βερολίνο χθες σχετικά με την ανεργία, ειδικά για την ανεργία στους νέους. Θεωρώ ότι πήγε πολύ καλά. Είναι μια συζήτηση που θα συνεχιστεί στο Παρίσι αργότερα, με αποτέλεσμα να επικεντρωνόμαστε σε αυτό. Ευχαριστώ πολύ».