Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Απρόσμενες εξελίξεις σημειώνονται για τον Τούρκο πρωθυπουργό οι οποίες κλονίζουν «συθέμελα»  την εντύπωση της παντοκρατορίας του.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε απόφαση που κρίνει παράνομα τα σχέδια ανακατασκευής του πάρκου Γκεζί και το χτίσιμο του στρατώνα Τοπτσού που προσπάθησε να επιβάλλει ο Ερντογάν και οδήγησε σε γενικευμένες ταραχές στη γειτονική χώρα.

Η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης κλονίζει την εικόνα του αλάθητου ηγέτη και τον εκθέτει στη διεθνή κοινή γνώμη για την παράλογη εμμονή που επέδειξε να προχωρήσει στην κατασκευή του στρατώνα Τοπτσού βάζοντας τα θεμέλια του, πάνω σε χώμα βαμμένο από το αίμα των διαδηλωτών... 

Συγκεκριμένα το δικαστήριο, μετά από δεκαεννέα μέρες συνεχών ταραχών στην Τουρκία, έκρινε παράνομη την κατασκευή του στρατώνα Τοπτσού, βάση του υφιστάμενου  σχεδίου πόλεως.

Επίσης χαρακτήρισε παράνομο και  τον τρόπο λήψεως των αποφάσεων (!) για την αλλαγή των σχεδίων δόμησης και της ανακατασκευής του πάρκου Γκεζί.

Το δικαστήριο επίσης απαίτησε τον τερματισμό των εργασιών «μέχρι ο δήμος της Κωνσταντινούπολης να φέρει νέα σχέδια που οι  αλλαγές της υπάρχουσας φυσιογνωμίας  της πλατείας να είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς της πολεοδομίας». 

Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή δεν θα μπορεί να χτιστεί ο στρατώνας Τοπτσού και τα δέντρα στο πάρκο, που το ξήλωμα τους είχε προκαλέσει την αντίδραση των διαδηλωτών, θα παραμείνουν στη θέση τους. 

Η διαδικασία αλλαγής των σχεδίων, της συζήτησης τους στα αρμόδια όργανα του δήμου είναι χρονοβόρα και θεωρείται πως δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε  δεσμευτεί ότι «θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση των δικαστηρίων».

Σύμφωνα τουρκική εφημερίδα Zaman το δικαστήριο τον προηγούμενο μήνα είχε εκδώσει ήδη την εντολή της διακοπής των εργασιών απλά τώρα εξέδωσε την ολόκληρη ετυμηγορία που ρίχνει στο Βόσπορο τα σχέδια Ερντογάν που επιχειρούσε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμετ. Νταβούτογλου να δημιουργήσουν μνημεία της …οθωμανικής  αυτοκρατορίας.

Η τουρκική εφημερίδα Radikal αναφέρει ότι , η ετυμηγορία του δικαστηρίου κλείνει την πόρτα και στα σχέδια του τούρκου πρωθυπουργού για δημοψήφισμα για το τι πρέπει να γίνει στο πάρκο Γκεζί.