Ρεπορτάζ: Γιάννης Κοκκινίδης

Σε λίγη ώρα αναμένεται να απογειωθεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος από το αεροδρόμιο του Αράξου για την παρθενική του πτήση με το βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Α-7.

Θα τον ακολουθεί στον αέρα με άλλο αεροσκάφος ,ιδίου τύπου, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς. Και οι δύο βέβαια ως συγκυβερνήτες.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα είναι ήδη σε εγρήγορση και υπάρχουν σε ετοιμότητα και άλλα αεροσκάφη αν χρειαστεί να απογειώσει ώστε να υπάρχει πλήρη διασφάλιση της πτήσης των αρχηγών. Η Πολεμική Αεροπορία δείχνει ιδιαίτερη χαρά που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αν και είναι «γέννημα –θρέμμα» του Πυροβολικού δείχνει ιδιαίτερη σπουδή για τις πτήσεις με μαχητικό καθώς όπως λέει προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις . Ήδη έχει πετάξει με F-16 και με Miraze .

Τώρα θα πετάξει με το Α-7 από τον Άραξο ενώ τον περιμένουν και στη Λάρισα να πετάξει και με το μαχητικό πολλαπλών αποστολών F-4. Μάλιστα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωσταράκος έχει αποκτήσει πλέον και δική του φόρμα πιλότου για τις πτήσεις! Μπορεί στον κόσμο που είναι εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων να μην προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός αυτό ,αλλά στις τάξεις των αξιωματικών προκαλεί ιδιαίτερη χαρά ότι τόσο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ όσο και ο αρχηγός ΓΕΑ είναι μάχιμοι.

Ικανοποιούνται που η ηγεσία τους δεν κάθεται απλά πίσω από ένα γραφείο, μπλεγμένοι με τη γραφειοκρατία και με τα διαδικαστικά που απαιτεί η θέση τους. Να σημειωθεί ότι η πτήση με μαχητικό προκαλεί καταπονήσεις στο ανθρώπινο σώμα καθώς έρχονται τα πάνω-κάτω.

Η πρωτοβουλία αυτή του στρατηγού Μ. Κωσταράκου εντάσσεται αφενός στο γενικότερο πλαίσιο επιθεώρησης των σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου στη συμπλήρωση των 70 ετών λειτουργίας της 336Μ. Ένας άλλος ακόμα λόγος που θα βρεθεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο κόκπιτ του Α-7 είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών θα παραμείνει στην ενεργό υπηρεσία αφού λόγω της κρίσης καθίσταται αδύνατη η αντικατάσταση των συγκεκριμένων αεροσκαφών, τα οποία λόγω παλαιότητας δεν βρίσκονται εύκολα ανταλλακτικά αλλά ωστόσο συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες του Πενταγώνου.

Αυτή τη στιγμή η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει περίπου 47 αεροσκάφη τύπου Α-7.