Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κάνει λόγο η κυβέρνηση μετά την τρίωρη σχεδόν συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις. Όπως είπε οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν καθημερινά μέχρι το βράδυ της Κυριακής, για να υπάρξει πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα. Σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και για το πως αυτό θα καλυφθεί ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως «υπάρχει σε όλα τα θέματα πρόοδος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων πέραν των 15.000. Ωστόσο η δήλωση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η κατανομή των απολύσεων για εφέτος και για του χρόνου, με περαιτέρω αύξηση των φετινών απολύσεων. Συγκεκριμένα, η αρχική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προέβλεπε την απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και 11.000 το 2014, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες από 4.000 απομακρύνσεις εφέτος και η διαφορά να αφαιρεθεί από αυτές του 2014.

Την ίδια ώρα πληροφορίες από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν ότι μέχρι αύριο το βράδυ θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να επέλθει συμφωνία.  Και αυτό γιατί η τρόικα θέλει δύο μέρες να συντάξει το report της συμφωνίας που θα καταθέσει στο Eurogroup. Εξάλλου όπως είπε το ίδιο στέλεχος, πολιτική συμφωνία σημαίνει ότι το Eurogroup θα πει πως συμφωνεί με το report της τρόικας για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για την Ελλάδα και εγκρίνει τη δόση. Το ίδιο στέλεχος διευκρίνιζε πως έγκριση δεν σημαίνει και άμεση εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ μεχρι τα τέλη Ιουλίου, αλλά μπορεί να γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Το ίδιο είχε γίνει και με τη δόση -μαμούθ του Απριλίου, όταν τα χρήματα δίνονταν τμηματικά για να καλύπτονται οι εκάστοτε ανάγκες της χώρας (π.χ. λήξη ομολόγων).

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Νωρίτερα, το πρωί η τρόικα είχε συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.

Οι δύο πλευρές δεν βρήκαν ούτε σήμερα κοινό σημείο στις προτάσεις τους καθώς όπως όλα δείχνουν οι απαιτήσεις της τρόικας με τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου δεν συγκλίνουν σε πρώτη φάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα, από την ελληνική πλευρά προτάθηκε η μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 σε 9 μήνες με σκοπό αυτή - αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο- να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2014.

Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.

Η τρόικα, από την πλευρά της, επιμένει στην πρότασή της στην οποία ζητούσε να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων για το 2013 και το 2014 και ισόποσα να μειωθεί ο αριθμός - στόχος όσων δημοσίων υπαλλήλων μπουν σε κινητικότητα το 2013.

Εάν τελικά συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών (πληροφορικής και φυσικής αγωγής) από τη δευτεροβάθμια, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 δημοτικοί υπάλληλοι.

Η διαπραγμάτευση χαρακτηρίσθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δύσκολη» και αναμένεται να συνεχιστεί αύριο το πρωί.