Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε και η τρίτη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα σχετικά με τις μετακινήσεις και τις απολύσεις υπαλλήλων.

Οι δύο πλευρές δεν βρήκαν ούτε σήμερα κοινό σημείο στις προτάσεις τους καθώς όπως όλα δείχνουν οι απαιτήσεις της τρόικας με τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου δεν συγκλίνουν σε πρώτη φάση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα, από την ελληνική πλευρά προτάθηκε η μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 σε 9 μήνες με σκοπό αυτή - αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο- να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2014.

Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίνει ότι η πρότασή του συνιστά ισχυρό μοχλό πίεσης προς την ελληνική δημόσια διοίκηση, ώστε να πιεσθεί και να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων. Πίεση, που μοιάζει επιβεβλημένη, δεδομένου ότι οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα πέρυσι το Νοέμβριο, μόλις πρόσφατα μετακινήθηκαν στις νέες τους θέσεις.

Η τρόικα, από την πλευρά της, επιμένει στην πρότασή της στην οποία ζητούσε να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων για το 2013 και το 2014 και ισόποσα να μειωθεί ο αριθμός - στόχος όσων δημοσίων υπαλλήλων μπουν σε κινητικότητα το 2013. 

Εάν τελικά συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών (πληροφορικής και φυσικής αγωγής) από τη δευτεροβάθμια, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 δημοτικοί υπάλληλοι.

Η διαπραγμάτευση χαρακτηρίσθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δύσκολη» και αναμένεται να συνεχιστεί αύριο το πρωί.