Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Προσγειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο αεροδρόμιο ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά από «βομβαρδισμό» μιας πυροβολαρχίας κατευθυνόμενων βλημάτων ΧΩΚ και αφού πρώτα έκαναν προσβολή εναέρια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στον Άραξο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά. Και οι δύο επέβαιναν σε βομβαρδιστικά τύπου Α-7.

Η πτήση των δύο ανδρών διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά και πέταξαν πάνω από τη Θεσσαλία και την ήπειρο σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το έδαφος , μόλις 170 μέτρα. Το σενάριο της αποστολής, που προέβλεπε πολύ χαμηλή πτήση για την αιφνιδιαστική προσβολή επίγειων στόχων, ήταν επιχείρηση ειδικών ικανοτήτων και μεγάλης καταπόνησης για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των αναταράξεων και των απότομων ελιγμών. Και οι δύο βέβαια αρχηγοί ήταν σε ρόλο συγκυβερνήτη στα διθέσια μαχητικά Α-7.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος κατέβηκε από το κόκπιτ του αεροσκάφους ενθουσιασμένος που αν και αν και «γέννημα –θρέμμα» του Πυροβολικού δείχνει ιδιαίτερη σπουδή για τις πτήσεις με μαχητικό καθώς όπως λέει προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις . Ήδη έχει πετάξει με F-16 και με Mirage και τώρα τον περιμένουν και στη Λάρισα για να πετάξει και με το μαχητικό πολλαπλών αποστολών F-4. Μάλιστα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωσταράκος έχει αποκτήσει πλέον και δική του φόρμα πιλότου για τις πτήσεις!

Μπορεί στον κόσμο που είναι εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων να μην προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός αυτό ,αλλά στις τάξεις των αξιωματικών προκαλεί ιδιαίτερη χαρά ότι τόσο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ όσο και ο αρχηγός ΓΕΑ είναι μάχιμοι. Ικανοποιούνται που η ηγεσία τους δεν κάθεται απλά πίσω από ένα γραφείο, μπλεγμένοι με τη γραφειοκρατία και με τα διαδικαστικά που απαιτεί η θέση τους. Η πρωτοβουλία αυτή του στρατηγού Μ. Κωσταράκου εντάσσεται αφενός στο γενικότερο πλαίσιο επιθεώρησης των σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου στη συμπλήρωση των 70 ετών λειτουργίας της 336Μ.

Ένας άλλος ακόμα λόγος που βρέθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο κόκπιτ του Α-7 είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών θα παραμείνει στην ενεργό υπηρεσία αφού λόγω της κρίσης καθίσταται αδύνατη η αντικατάσταση των συγκεκριμένων αεροσκαφών, τα οποία λόγω παλαιότητας δεν βρίσκονται εύκολα ανταλλακτικά αλλάωστόσο συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες του Πενταγώνου. Αυτή τη στιγμή η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει περίπου 47 αεροσκάφη τύπου Α-7.

TAGS