Παραπομπή Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα ζητεί η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) σύμφωνα με το πόρισμά της (Διαβάστε ΕΔΩ το πόρισμα).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα που κατέθεσαν οι επτά βουλευτές στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη παραπέμπεται νόθευση (άρθ. 242&1-2-3 Π.Κ.) σε βαθμό κακουργήματος, απιστία σχετικά με την υπηρεσία (άρθ. 256 Π.Κ.) σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος (άρθ. 259 Π.Κ) σε βαθμό πλημμελήματος.

 Στο πόρισμα έχει περιληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων. Τα τρία κόμματα υποστηρίζουν ότι η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, σε κεφάλαιο με τον τίτλο «Παρατηρήσεις από τη λειτουργία της Επιτροπής» επισημαίνεται ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια από μερίδα των συμμετεχόντων μελών-βουλευτών στην προανακριτική να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη σε συμπεράσματα» με διαρροές και έντεχνη παραπλάνηση.

Ακόμη, διατυπώνεται η παρατήρηση ότι το ΣΔΟΕ χρειάστηκε μήνες, προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά του για τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα (σ.σ. συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου), αν και η φοροδιαφυγή αποτελεί κομβικό πρόβλημα για τη χώρα μας και μολονότι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές επιτρέπουν την ταχύτατη αντιπαραβολή στοιχείων. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται η ανάγκη για την άμεση ενίσχυση του ΣΔΟΕ με κατάλληλα ειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό. Σε αντίθεση με το ΣΔΟΕ, η Επιτροπή επισημαίνει τη σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία μέσα σε λίγες μέρες παρέδωσε τα πορίσματα των ερευνών της.

Ειδικά, για το γεγονός ότι στο πόρισμα δεν περιλαμβάνεται και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων, τα τρία κόμματα αναφέρουν ότι «τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, κατά παγία νομολογία συρρέουν. Εκτιμάται ότι η εξαφάνιση του cd που θα ηδύνατο να χαρακτηριστεί ως υπεξαγωγή εγγράφου είναι μη τιμωρητή υστέρα πράξη, αφού διεπράχθη προς χάριν μη αποκάλυψης της διαπραχθείσας νόθευσης».

Για τον προέδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πόρισμα αναφέρεται: «Είναι πρωτοφανές και σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου απεχώρησε κατά τον μήνα Ιούνιο του 20011 από το υπουργείο Οικονομικών, δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη της λίστας τον διάδοχό του υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντ' αυτού κράτησε στην κατοχή του το usb που ήταν νοθευμένη απομίμηση του γνήσιου cd, και συνδιελέγετο για την τύχη του με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, ως εάν να παρέμενε ακόμη υπουργός Οικονομικών».

Επίσης, αναφέρεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, στην κατάθεσή του απέκρυψε ότι απευθύνθηκε εγγράφως προς το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, «για να ενισχύσει προφανώς την εκδοχή της άτυπης παράδοσης του επίμαχου cd για τη λίστα των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό».

Σημειώνεται ότι επεισοδιακή ήταν η τελευταία ημέρα για τη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής με τα μέλη της να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες στους διαδρόμους της Βουλής και τους υπαλλήλους να κοιτούν με έκπληξη.

Παράσταση διαμαρτυρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται ότι παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θεόδωρος Δρίτσας και Σταύρος Κοντονής.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περιέγραψαν στον πρόεδρο της Βουλής τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με την κατάθεση πορίσματος από την πλευρά της πλειοψηφίας, χωρίς να υπάρξει διαβούλευση, όπως τόνισαν και εκείνος εξέφρασε την έκπληξή του επειδή δεν συζητήθηκε το κείμενο.

Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει κανονική διάσκεψη για το πόρισμα προκειμένου να μην υπάρχει αμφισβήτηση της διαδικασίας, με τον κ. Μεϊμαράκη να επιφυλάσσεται να απαντήσει στο αίτημα.