Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Αν και η απάντηση στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προς τον Βασίλη Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) δεν είναι ξεκάθαρη και μοιάζει λίγο με γρίφο που θέλει μετάφραση, φαίνεται ωστόσο ότι τα ΕΑΣ δεν θα πουληθούν αλλά θα εξυγιανθούν ενώ για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία είναι ξεκάθαρο πως μένει ως έχει.

Την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ,θα τη διαχειριστεί η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε στο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας . Έτσι αναλαμβάνει την αμυντική βιομηχανία η Φώφη Γεννηματά που θα “εποπτεύεται” από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στο μεταξύ στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,από τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Οικονόμου, επιστολή για τα ΕΑΣ με την οποία επικαλείται το άρθρο 346 της συνθήκης της Λισαβόνα περί εθνικού συμφέροντος ώστε να μην αποκρατικοποιηθούν και να μπορούν να παίρνουν παραγγελίες με απ ευθείας ανάθεση.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε στη Βουλή: «Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Με επισπεύδον υπουργείο το υπουργείο Άμυνας, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα την διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση των τριών αμυντικών εταιρειών (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνική Βιομηχανία Όπλων) έχει ξεκινήσει από το 2010 και σήμερα στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση είναι μόνο τα ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ, ενώ από τα μέση του 2011 η ΕΑΒ δεν βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Για την εξυγίανση των αμυντικών βιομηχανιών, επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας , πρέπει να ληφθεί υπόψη το σύνολο των παραμέτρων, όπως η τρέχουσα κατάσταση της χώρας, τα χρέη των εταιρειών, η ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι πρότινος εποπτεύον στα ΕΑΣ ήταν το υπουργείο Οικονομικών καθώς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είχαν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τώρα ο κ. Χρ. Σταϊκούρας λέγοντας «επισπεύδων» για τα ΕΑΣ θα είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μεταφράζεται ότι η ευθύνη για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα περνάει και πάλι στο Πεντάγωνο.

Άρα το λογικό συμπέρασμα είναι πως βγαίνουν τα ΕΑΣ από το ΤΑΙΠΕΔ.