current views are: 1

4 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση13:07

Και ο Τέρενς Κουίκ έφερε στη Βουλή το θέμα που αποκάλυψε το newpost

Συνεχίζονται στη Βουλή οι καταθέσεις ερωτήσεων για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις αγωγές ξένων τραπεζικών οίκων κατά ελλήνων δανειοληπτών, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη με δημοσίευμά του το newpost.gr.

Δημοσίευση 13:07’
αρθρο-newpost

Συνεχίζονται στη Βουλή οι καταθέσεις ερωτήσεων για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις αγωγές ξένων τραπεζικών οίκων κατά ελλήνων δανειοληπτών, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη με δημοσίευμά του το newpost.gr.

Συνεχίζονται στη Βουλή οι επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις αγωγές ξένων τραπεζικών οίκων κατά ελλήνων δανειοληπτών, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη το newpost.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του newpost, στα χέρια ξένων εταιρειών, των λεγόμενων «distress funds» που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων και περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, έχουν περάσει και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές, χιλιάδες δάνεια ελλήνων δανειοληπτών.

Ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, κατέθεσε με αφορμή το δημοσίευμα επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου για την κατάσταση με τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο κ. Κουίκ αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του:

«Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Παναγιωτόπουλου για την ιστοσελίδα newpost.gr, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η ερώτηση, ήδη έχουν ολοκληρωθεί τέτοιες πωλήσεις, και οι δανειολήπτες βρίσκονται στη θέση να χρωστούν το δάνειο πλέον σε ξένες εταιρείες, οι οποίες μάλιστα ξεκίνησαν διαδικασίες είσπραξης, με τα ένδικα μέσα του κράτους στο οποίο βρίσκονται τα δάνεια.

Όπως αποκαλύπτει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι πληροφορίες για επισκέψεις στελεχών ξένων κεφαλαίων, των λεγόμενων distress funds, στη χώρα μας, οι οποίες φλερτάρουν με την αγορά μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, ήταν έντονες το τελευταίο διάστημα αλλά πλέον η πώληση των «κόκκινων» δανείων στους ξένους είναι δεδομένη.

Αυτή η κίνηση θα προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες σπίτια θα βρεθούν προ της απειλής της κατάσχεσης.

Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια πλήρωσαν εξευτελιστικές τιμές στις τράπεζες για δάνεια και στη συνέχεια θα αναλάβουν τα ίδια τις διαδικασίες για την είσπραξη του 100% του οφειλόμενου ποσού από τους δανειολήπτες.

Ουσιαστικά, δηλαδή, θα αγοράσουν κοψοχρονιά τα δάνεια των Ελλήνων, στη συνέχεια θα στραφούν -ακόμη και νομικά- εναντίον των δανειοληπτών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, με στόχο να εισπράξουν έστω και ένα μέρος της απαίτησής τους, σίγουρα κατά πολύ υψηλότερο απ’ το ποσό που έχουν οι ίδιοι καταβάλει.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 συζητήθηκαν για πρώτη φορά στα Δικαστήρια της Αθήνας δύο αγωγές ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων κατά Ελλήνων δανειοληπτών.

Οι εν λόγω αγωγές αφορούν στα «κόκκινα δάνεια», τα οποία απέκτησαν οι ξένοι οίκοι από ελληνικό όμιλο, ο οποίος φέρεται να τα πούλησε έναντι ποσού από 5 ως 15 % του συνολικού ποσού».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουίκ θέτει τα εξής σοβαρά ερωτήματα: «Αληθεύει ότι υπάρχουν «κόκκινα δάνεια» τα οποία εκχωρήθηκαν σε ξένες εταιρείες; Σε ποιές τιμές; Αληθεύει η πληροφορία για τιμές 5 – 15% της αξίας των δανείων κι αν όχι, ποιό ακριβώς είναι το μίνιμουμ και το μάξιμουμ; Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αγωγών που έχουν κάνει οι ξένες ιδιωτικές εταιρείες στους Έλληνες δανειολήπτες; Ποιο το ύψος του ποσού που  προσδοκούν να εισπραχτεί κατόπιν εκδίκασης των εν λόγω αγωγών στα Ελληνικά Δικαστήρια;».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ερώτηση που κατέθεσε ο Τέρενς Κουίκ στη Βουλή.


σχετικα αρθρα