«Δεν αντέχουμε να πάρουμε νέα δημοσιονομικά μέτρα» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στους εκπροσώπους της τρόικας στην συνάντηση δύο περίπου ωρών που είχε μαζί τους απόψε στο γραφείο του στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους, «ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη οι επισκέψεις της τρόικας να λειτουργούν έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα μεγάλα επιτεύγματα της χώρας και οι προοπτικές που έχει πλέον η Ελλάδα για οριστική έξοδο από την κρίση και για ανάκτηση της θέσης της μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη και όχι να αναδεικνύονται μόνο τα ανοικτά ζητήματα και τα προβλήματα, τα οποία πολλές φορές επαναλαμβανόμενα, δημιουργούν μία άδικη εντύπωση και δεν συμβάλλουν στην ενθάρρυνση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία περιμένει αναγνώριση των θυσιών της και χειροπιαστά δείγματα προόδου».

Επέμεινε στη θέση ότι ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν ετέθη ζήτημα νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δείξει συνέπεια και να υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί προχωρώντας τάχιστα τις μεταρρυθμίσεις, και ζήτησε στήριξη για την πραγματική οικονομία.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή για την ανάσχεση της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, «η τρόικα συμφώνησε με την ανάγκη να προωθηθούν ειδικά προγράμματα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων και την δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως στους τομείς της αυτεπιστασίας και της κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με τους δήμους».

Επανέφερε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, όχι μόνο λόγω της οικονομικής σημασίας, αλλά και λόγω της συμβολικής και ψυχολογικής σημασίας που έχει το μέτρο αυτό για την τόνωση της αγοράς.

Παράλληλα συζητήθηκε και το ζήτημα της κινητικότητας και στο τραπέζι έπεσαν νέες προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, το βασικό σημείο στο οποίο επέμεινε ο κ. Βενιζέλος είναι «η ανάγκη διαχωρισμού της διαδικασίας αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών και της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο και τον δημόσιο τομέα». 

Γιατί, όπως είπε, «αυτές οι διαδικασίες πρέπει να είναι παράλληλες, διαφανείς, απολύτως αξιοκρατικές, εγγυημένες από ανεξάρτητες αρχές, αλλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα που συγκλίνουν στον ίδιο στόχο, που είναι η οργάνωση ενός άλλου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε να μειωθούν τα επιτόκια για τα δάνεια των επιχειρήσεων και έθεσε το υψηλό κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις.