current views are: 1

5 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση03:50

Καμία συνεννόηση ούτε στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ

Η αυλαία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έπεσε το ίδιο επεισοδιακά όπως όταν ανέβηκε στις 23 Ιανουαρίου.

Δημοσίευση 03:50’
αρθρο-newpost

Η αυλαία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έπεσε το ίδιο επεισοδιακά όπως όταν ανέβηκε στις 23 Ιανουαρίου.

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Η αυλαία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έπεσε το ίδιο επεισοδιακά όπως όταν ανέβηκε στις 23 Ιανουαρίου.

Έπειτα από περίπου έξι μήνες συνεδριάσεων κατά τις οποίες πολλές φορές τα μέλη της επιτροπής και οι μάρτυρες ξεπέρασαν τα εσκαμμένα και με την κόντρα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου να συνεχίζεται αμείωτη, οι βουλευτές που συμμετείχαν δεν κατάφεραν ούτε στο κρίσιμο θέμα του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ να καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα.  

Η επιτροπή συγκροτήθηκε για να αποφασίσει την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε ειδικό δικαστήριο ωστόσο τις όποιες αποκαλύψεις και τα νεώτερα στοιχεία επισκίαζαν κάθε φορά οι αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών της και οι διάλογοι που πολλές φορές θύμιζαν πεζοδρόμιο και σε καμία περίπτωση εθνικό κοινοβούλιο. 

Έτσι καταλήξαμε σε τρία διαφορετικά επίσημα πορίσματα ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ, ένα πόρισμα της Χρυσής Αυγής το οποίο όμως αρνείται να το καταθέσει στην Επιτροπή και ένα πόρισμα σε εκκρεμότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η τελευταία συνεδρίαση όμως στιγματίστηκε από την ένταση που επικράτησε   όταν το προεδρείο κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να αποφανθούν για το κείμενο του πορίσματος χωρίς πρώτα να τους το δώσει για μελέτη.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Σταύρος Κοντονής από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε «πώς είναι δυνατόν να ψηφίσουμε ένα κείμενο που δεν έχουμε δει. Αυτοί μπορεί να αθωώνουν τον Παπακωνσταντίνου».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε ότι όλα τα μέλη της επιτροπής ήταν ενήμερα για το δια ταύτα του πορίσματος ενώ κατέθεσε το πόρισμα της πλειοψηφίας στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Το πόρισμα αυτό ζητά την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού για τα αδικήματα της νόθευσης και απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε ακόμα κάποιο πόρισμα ενώ οι τρεις βουλευτές του που συμμετείχαν στην προανακριτική θα δώσουν σήμερα Παρασκευή συνέντευξη τύπου καταγγέλλοντας το προεδρείο για παραβίαση του δικονομικού κανόνα καθώς όπως λένε «ο κ. Μαρκογιαννάκης και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων στην Επιτροπή συγκρότησαν εν κρυπτώ ένα εξωθεσμικώς αποφασίζον όργανο και αρνήθηκαν να θέσουν υπ’ όψιν των υπολοίπων μελών της Επιτροπής τις προτάσεις τους, «τις οποίες μετέτρεψαν αυθαιρέτως σε προκαταρτισμένο πόρισμα». 

Από την πλευρά του το πόρισμα του ΚΚΕ καταλογίζει πονικές ευθύνες στον Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα και πολιτικές ευθύνες στους Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλο. 

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα «έχουν προκύψει ενδείξεις και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» για τα παρακάτω αδικήματα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου:

1) Το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή   (άρθρο 242 παρ 2 και 3 του ΠΚ).

2) Το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος  (άρθρο 256 παρ. 1γ στοιχεία αα και ββ του ΠΚ).

3) Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του ΠΚ).

Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται, «υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για τον μετέπειτα υπουργό των Οικονομικών, τον κ. Βενιζέλο, για το γεγονός της μη αξιοποίησης της λίστας, κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών. 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου έκαναν λόγο για καταρράκωση των θεσμών και διασυρμό της ποινικής δικονομίας. 

Το πόρισμα του κόμματος ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και για τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργιας σε φοροδιαφυγή ενώ  ζητούν επίσης να συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Τέλος η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι το πόρισμα για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» το καταθέτει στον ελληνικό λαό και τη δικαιοσύνη, αλλά όχι στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, γιατί «απεδείχθη πως στόχευε αποκλειστικά και μόνο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που διέπραξαν βαρύτατα αδικήματα εις βάρος του ελληνικού λαού».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελούν εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 57 του ποινικού κώδικα». 


σχετικα αρθρα